Medvedí cesnak je chutná bylinka, ktorú si môžete nazbierať aj na prechádzke v lese. Okrem veľkých zdravotných benefitov môžete medvedí cesnak využiť aj v kuchyni. Ako uskladniť medvedí cesnak tak, aby si zachoval čo najväčšie živiny? A ktoré recepty z medvedieho cesnaku patria k tým najoblúbenejším?
Čo je to medvedí cesnak?
Medvedí cesnak dostal názov podľa legendy, ktorá hovorí, že je to prvá bylinka, ktorú medveď zje hneď po prebudení zo zimného spánku.
Ak sa pýtate ako vyzerá medvedí cesnak, ste na správnej adrese. Jedná sa o prízemnú zelenú rastlinu, ktorá má od 10 do 40 centimetrov. Listy sú široké zelené s výraznou cesnakovou vôňou.
Kvety medvedieho cesnaku sú biele s drobnými lupienkami. Medvedí cesnak pokrýva v lese veľké plochy, ktoré pripomínajú zelený koberec.
Aj keď má medvedí cesnak výraznú chuť po cesnaku, snažte sa oberať vždy mladé menšie lístky. Staršie listy nemusia byť chutné a medvedí cesnak môže byť horký.
Pri zbieraní medvedieho cesnaku buďte opatrný, pretože jeho listy sa veľmi podobajú na konvalinku, ktorá je jedovatá. Ak si nie ste istý, ktorá bylinka je tá práva, pomôže vám prenikavá vôňa, ktorá z rastlinky uniká, keď pošúchate lístky.
Konvalinka má väčšinou dva listky oproti sebe vyrastajúce zo spoločnej stonky a listy medvedieho cesnaku vyrastajú priamo zo zeme.
A čo obsahuje medvedí cesnak? Rastlina patrí k detoxikačným bylinkám a výborným antioxidantom, keďže obsahuje flavonoidy. V medveďom cesnaku nájdete vitamín B a C, jód, sodík, železo či vlákninu. Bohatý je tiež na draslík, sacharidy a bielkoviny.
Medvedí cesnak účinky
Okrem delikátnej chuti v receptoch môžete medvedí cesnak využívať aj ako liek na rôzne problémy. Rovnako ako pri iných bylinkách aj medvedí cesnak používajte ako doplnkovú pomoc pri liečbe nepríjemných ochorení.
Medvedí cesnak je výborný liek na:
- kašeľ a posilnenie imunity,
- pomáha pri bolestiach hlavy a migrénach,
- pri poruchách trávenia a rôznych žalúdočných problémoch,
- znižuje vysoký krvný tlak a vysokú hladinu cholesterolu,
- zmenšuje kŕčové žily,
- bojuje proti zápche a hlístam,
- má vysoké antibakteriálne a antibiotické účinky,
- pomáha pri astme a zápale priedušiek,
- medvedí cesnak podporuje pamäť a pomáha pri problémoch so spánkom.
Nepríjemný vedľajší účinok medvedieho cesnaku pocítia najmä ľudia s nízkym tlakom, keďže rovnako ako cesnak znižuje tlak a jeho konzumácia vám môže spôsobom závraty a točenie hlavy.
Medvedí cesnak v tehotenstve nie je zakázaný, avšak môže sa objaviť pálenie záhy alebo mierne závraty.
Medvedí cesnak zber
Kde rastie medvedí cesnak? Ak chcete zbierať túto zdravú a chutnú bylinku musíte zamieriť do vlhkých lesov s mierne kyslou pôdou. Veľký výskyt medvedieho cesnaku môžeme spozorovať už na začiatku marca a pretrváva až do konca mája.
Medvedí cesnak zbierajte do košíka, aby sa rastlinka nesparila a snažte sa pri zbere nechať na stonke aspoň dva lístky, aby sa cibuľky medvedieho cesnaku zakorenili aj na ďalšiu sezónu.
Ako sa rozhodnete pre pestovanie medvedieho cesnaku doma máte na výber cibuľky medvedieho cesnaku alebo semená. Na jar si môžete na trhu kúpiť aj sadenice medvedieho cesnaku, ktoré vložíte priamo do zeme.
Sadenie medvedieho cesnaku je taktiež veľmi jednoduché. Semienka dávajte do zeme od októbra do konca marca, a cibuľky medvedieho cesnaku zasadte od konca augusta do septembra.
Medvedí cesnak môžete zasadit na tienisté miesto v okolí stromčekov a kríkov. Nezabúdajte na dostatočnú vlhkosť a pôdu bohatú na živiny.
Medvedí cesnak si môžete kúpiť aj na trhu alebo v obchode s potravinami, kde zväzok stojí od 2 do 6 eur.
Ako uskladniť medvedí cesnak?
Najviac živín sa udrží v medveďom cesnaku vtedy, keď ho hneď po zbere spracujete. Strata bohatých vitamínov nehrozí, ani keď medvedí cesnak uložíte do chladničky, v ktorej by sa mali zachovať všetky vzácne zložky.
V prípade, že odtrhnete medvedí cesnak so stonkami, môžete ich ponoriť do pohára a tak vložiť do chladničky, bylinka potom ostane dlhšie čerstvá.
Ak nechcete medvedí cesnak ihneď spracovať máte na výber niekoľko uskladnení. Živiny si medvedí cesnak zachová aj vtedy ak ho zmrazíte.
Medvedí cesnak môžete tiež vysušiť avšak nemá toľko vitamínov ako čerstvý či mrazený. Zachovanie potrebného množstva živín z medvedieho cesnaku dosiahnete tiež prostredníctvom pesta či tinktúry.
Pesto z medvedieho cesnaku
Recepty na zdravé pesto z medvedieho cesnaku “trčia z každého rohu”. Jedná sa o výborný spôsob uskladnenia medvedieho cesnaku so zachovaním potrebných vitamínov.
Pesto môžete hocikedy použiť pri príprave rôznych jedál, alebo si môžete zvoliť jednoduché cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku.
Na výrobu vlastného pesta použijeme hrsť čerstvých lístkov medvedieho cesnaku, parmezán, píniové oriešky, soľ, korenie a olivový olej. Typ orechov a oleja môžete zameniť za iné druhy, podľa toho, čo máte najradšej. Všetko spolu rozmixujte a uzavrite v pohári.
Ak nemáte na výrobu pesta chuť a čas, môžete si ho už pripravené kúpiť. Predaj medvedieho pesta nie je žiadna novinka a nájdete ho v kamenných, ale aj internetových predajniach. Cena pesta z medvedieho cesnaku sa pohybuje od 4 do 10 eur za menší sklenený pohár.
Tinktúra z medvedieho cesnaku
Výborný spôsob zachovania medvedieho cesnaku je forma tinktúry. Jedná sa o medvedí cesnak v alkohole, ktorý udržuje všetky potrebné vitamíny.
Čerstvý medvedí cesnak naložte do alkoholu v pomere 1 ku 5, nechajte cca 3 týždne lúhovať a následne precedte do uzatvárateľných fliaš.
Účinky tinktúry z medvedieho cesnaku sú veľmi vzácne a najviac si ho pochvaľujú ľudia s vysokým krvným tlakom či cholesterolom.
Recepty z medvedieho cesnaku
Ak vás žiadny zo spôsobov uchovania medvedieho cesnaku nenadchol a neviete ako inak medvedí cesnak spracovať, ostáva vám už len jeho okamžitá konzumácia.
K najjednoduchším receptom patrí maslo z medvedieho cesnaku, ktoré vyrobíte za pár minút. Maslo nechajte jemne zmäknúť, nasekajte medvedí cesnak, pridajte soľ, korenie a všetko spolu premiešajte.
Najznámejšie jedlá z medvedieho cesnaku
Čo s medvedím cesnakom okrem bylinkového masla? K známym receptom patria pagáče s medvedieho cesnaku, ktoré vyrobíte ako ktorékoľvek iné pagáče, avšak do zmesi na potieranie kysnutého cesta pridáte nasekaný medvedí cesnak. Cesnak pagáče krásne rozvonia a dodá im nezameniteľnú chuť.
Ľahký a rýchli obed vyčarujete keď si zvolíte rizoto z medvedieho cesnaku. Na prípravu budete potrebovať taliansku ryžu arborio, zeleninový vývar a pesto z medvedieho cesnaku. Rizoto pripravíme postupným zalievaním ryži vývarom a miešaním až do bodu, kedy nebude ryža mäkká a krémová. Na záver pridáme toľko pesta, koľko uznáme za vhodné.
Výborné sú tiež kuracie prsia s medvedím cesnakom, ktoré poukladáme na opečené kúsky mäsa a necháme jemne spariť. Medvedí cesnak sa hodí aj do akýchkoľvek šalátov. Stačí ak zmiešate zmes listových šalátov, pridáte k nim medvedí cesnak, stonkový zeler, zelené jablko a hrsť orechov. Všetko pokvapkajte olivovým olejom a citrónom.
Medvedí cesnak využijete aj vo svojich obľúbených plackách, do ktorých stačí pridať štipku tejto aromatickej bylinky. Výborný je tiež v cuketových plackách, alebo v palacinkách na slano. Vyskúšajte rovnako zaujímavý slaný koláč z medvedieho cesnaku.
V prípade, že nemáte veľa času, stačí potrieť lístkové cesto pestom z medvedieho cesnaku a delikatesu máte na svete. Známa je tiež praženica s medvedím cesnakom, ktorý nakrájate na jemné prúžky a navrstvíte na miešané vajíčka.
Ak máte čas a chuť, skúste roládu z medvedieho cesnaku, na ktorú nájdete recept tu.
Cestoviny z medvedieho cesnaku
Okrem jednoduchých cestovín s pestom z medvedieho cesnaku, môžete vyskúšať aj ďalšie obľúbené cestovinové variácie.
Fusilli a syrová omáčka s medvedím cesnakom
Syrová omáčka z medvedieho cesnaku je rýchla a jednoduchá. V hrnci opražíme cibuľu, pridáme dve lyžice hladkej múky a zalejeme mliekom. Následne pridáme nivu alebo akýkoľvek syr podľa chuti, nasekaný medvedi cesnak a soľ s korením. Omáčku nalejeme a uvarené fusilli.
Halušky z medvedieho cesnaku
Krásne zelené halušky s výbornou chuťou cesnaku pripravíme veľmi jednoducho. Do klasického haluškového cesta pridáme rozmixovaní medvedí cesnak s vodou a zemiakom. Zelené smoothie primiešame k múke a prepasírujeme do vriacej vody. Na vrch stačí dať lyžičku masla a parmezán.
Špagety s medvedím cesnakom
Veľmi chutné špagety si pripravíme tak, že na olivovom oleji krátko orestujeme plátky cesnaku, čili, medvedí cesnak a petržlenovú vňať. Do zmesi pridáme soľ, korenie a zmiešame so špagetami, ktoré posypeme cheddarom.
Polievky z medvedieho cesnaku
Krémová polievka z medvedieho cesnaku
Výborná polievka z medvedieho cesnaku nazývaná často aj zemiaková polievka z medvedieho cesnaku, sa vám podarí, ak na lyžičke masti, dvoch lyžiciach múky a soli upražíte zápražku, zalejete ju vriacov vodou a vhodíte do nej za dve hrsti medvedieho cesnaku, 4 väčšie zemiaky ošúpané a nakrájané na kocky.
Keď sú zemiaky mäkké polievku odstavíme, rozmixujeme mixérom, vrátime na varič a zajeme smotanou na šľahanie. Polievku necháme prejsť varom.
Polievka z medvedieho cesnaku s vajcom
Ak hľadáte polievku z medvedieho cesnaku bez smotany skúste uvariť klasickú vajcovú polievku, do ktorej nakoniec nasekáte hrsť medvedieho cesnaku. Polievku ešte nechájte prejsť varom a môžete vynovený recept podávať.
Pomazánka z medvedieho cesnaku
Syrová pomazánka s medvedím cesnakom
Tavený syr zmiešajte s kyslou smotanou, pridajte nastrúhaný ementál a nasekaný medvedí cesnak. Pomazánku osoľte a pridajte korenie.
Pomazánka s medvedieho cesnaku a tvarohou
Rozmiešajte tvaroh s pomazánkovým maslom, nasekanými lístkami medvedieho cesnaku a jednou lyžicou kyslej smotany. Pridajte jarnú cibuľku nasekanú na kocky.
Vajíčková pomazánka s medvedím cesnakom
Nechajte zmäknúť maslo, ktoré zmiešame s uvarenými a rozpučenými vajíčkami. Zmes posoľte a pridajte nasekaný medvedí cesnak.
Dip z medvedieho cesnaku
Ak máte chuť na šalát s dresingom, alebo hľadáte novú omáčku ku hranolkám skúste jednoduchý dip z medvedieho cesnaku. Do kyslej smotany pridajte 2 lyžice tatárky, soľ, korenie a nasekaný medvedí cesnak.
Medvedí cesnak v oleji
Medvedí cesnak môžeme uskladniť v olivovom oleji. Stačí ak ho nasekáme na malé kúsky, poriadne osušíme a dáme do fľaše s olejom. Necháme dva týždne macerovať v chladničke a následne precedíme.