Bazový sirup je známy už celé stáročia a dokáže nás príjemne osviežiť nielen v lete. Aj keď sme väčšinou verní starým receptom na bazový sirup od babičky, oplatí sa vyskúšať aj netradičnú klasiku. Ako sa robí bazový sirup? A na aké nežiadúce účinky si musíme dávať pozor?

Baza čierna

Kvet bazy čiernej na ružovom pozadí

Baza čierna je veľmi známy krík, ktorý na Slovensku rastie takmer na “každom kroku”. Krík dorastá do výšky od 2 do 10 metrov, a v čase kvitnutia rozvoniava do celého okolia. 

Baza čierna má nielen ozdobnú, ale aj liečivú funkciu. Listy bazy sa na strome tvoria začiatkom apríla a vyrastajú na dlhých stonkách. 

Kvety bazy čiernej sú tvorené malými kvietkami bielej až žltej farby, ktoré spolu tvoria veľkú hlavičku. Zbierajú sa v čase kvitnutia od mája po júl. A práve z kvetov sa vyrába známy bazový sirup, ktorý je obľúbený v každej domácnosti.  

Plody bazy čiernej sú malé čierne guličky, ktoré na kríku môžeme vidieť v auguste a septembri. Ak sa rozhodnete pripravovať z plodov sirup či džem je potrebné ich prevariť, keďže za surového stavu sú jedovaté. 

Bazový sirup účinky

Bazový sirup s kvetom bazy čiernej na modrom pozadí

Najlepší bazový sirup je taký, ktorý si zachová čo najviac liečivých účinkov. Tých ponúka baza čierna naozaj neúrekom. Ak sa teda pýtate, na čo je dobrý bazový sirup, ste na správnej adrese. 

Pri príprave bazového sirupu za studena, si sirup uchová vysoký obsah vitamínu C, ktorý nám pomáha bojovať s prechladnutím či chrípkov. Bazový sirup je známy aj pri boji s chudnutím, keďže odbúrava pocit hladu. 

Baza čierna je známa vynikajúcimi účinkami ku ktorým patrí:

  • pomáha v boji so žalúdočnými problémami,
  • odbúrava plynatosť,
  • bojuje proti migréne, 
  • lieči nachladnutie,
  • zmierňuje choroby močových ciest,
  • pomáha v boji s kašľom, hlienmi a zápalom,
  • podporuje detoxikáciu tela,
  • má antibakteriálne účinky, ktoré sa používajú na liečbu koži,
  • podporuje imunitu.  

Bazový sirup recept

Bazové kvety, voda, citrón a cukor, ingrediencie a žena pripravujúca bazový sirup.

Recept na bazový sirup nájdeme takmer všade. Ak však chceme aby bol sirup osviežujúci a chutil naozaj po baze, mali by sme dodržať niekoľko pravidiel. Postup na bazový sirup by sme si mali naštudovať už pri zbere kvetov. 

Tie by sme mali trhať v čase rozkvetu, teda v máji a v júni, a najlepšie za pekného slnečného dňa. Bazové kvety na sirup by sme určite nemali trhať po daždi, kedy sa to neodporúča, pretože by sa stratila aróma a sirup by mohol mať miernu pachuť. 

Nazbierané kvety by sme mali na bazový sirup spracovať hneď po odtrhnutí, aby nezvädli a nestratili zbytočne arómu a živiny. Výroba bazového sirupu nie je vôbec náročná, a po menšej práci máte zásoby na celý rok. 

Ak nechcete aby sa bazový sirup nepokazil určite si osvojte postup ako sirup sterilizovať. V prípade, že si s varením a prácami v kuchyni “nepodávate ruku” skúste hľadať predaj bazového sirupu.

Nájdete ho všade na internete, ale tiež v kamenných predajniach či bio obchodoch. Ak chcete kvalitu určite si pozrite etiku a zloženie bazového sirupu, ktorý by mal obsahovať aspoň 30 % výťažku z bazy čiernej.   

Tradičný bazový sirup

Čerstvá limonáda s citrónmi a bazovými kvetmi v pohároch na bielom stole

Recept na bazový sirup z kvetov sa traduje s generácie na generáciu. Hlavnou zložkou sú bazové kvety, ktorých by sme mali nazbierať minimálne 40 na 2 l vody, aby bol bazový sirup silný, chutný a aromatický. 

Do tradičného bazového sirupu sa pridáva tiež kryštálový cukor, ktorého by malo byť také množstvo ako vody, alebo o pol kilogramu menej. 

Aj keď sa v novším receptoch odporúča pridávať na výluh spolu s bazou len citrón, v starých receptoch sa okrem citronu pridáva do bazového sirupu aj kyselina citrónová, ktorá nielen konzervuje, ale robí bazový sirup neuveriteľne osviežujúci. 

Na tradičný bazový sirup potrebujeme:

40 kvetov bazy čiernej 

2 litre prevarenej vody

1,5 kg kryštálového cukru

20 g kyseliny citrónovej 

2 citróny

Do vychladnutej prevarenej vody namočíme kvety bazy a citróny nakrájané na kolieska. Zmes necháme lúhovať cca 24 hodín. Následne ju precedíme cez sitko a do výluhu zmiešame cukor a kyselinu citrónovú. 

Niektorí ľudia následe sirup plnia do fliaš, ktoré sterilizujú spolu so sirupom. Iný zas prevaria samotný sirup z bazy čiernej a ešte horúci ho plnia do fliaš. 

Bazový sirup s trstinovým cukrom

Kvety bazy a citrónový nápoj. Osviežujúci zdravý letný džús. Pohár bazovej limonády na drevenej doske.

Ak chcete zdravšiu verziu bazového sirupu a nevadí vám, že sirup nebude mať jasno žltú farbu, môžete vyskúšať bazový sirup s hnedým cukrom. 

Cukor bude mať tmavú farbu a miernu karamelovú dochuť. Nie je to však určite na škodu, pretože chuťovo je výborný. 

Ak budete robiť sirup z 20 kvetov vložte ich len do 1 l prevarenej vody. Ak chcete robiť sirupu viac, vždy zdvojnásobte počet kvetov. Recept je taký istý ako pri tradičnom bazovom sirupu, avšak namiesto kryštálového cukru použite trstinový.

Varený bazový sirup určite vydrží dlhú dobu na skladovanie, ale niekto preferuje aj domáci bazový sirup bez varenia s kyselinou citrónovou.

Bazový sirup s medom

Možno o tejto možnosti počujete prvýkrát, ale bazový sirup môžete vyrobiť aj s medom. Namiesto cukru primiešate do sirupu 500 gramov medu. Takéto množstvo sa používa na liter výluhu. 

Aj do tohoto výluhu nezabudnite pridať 20 g kyseliny citrónovej, ktorá dodá sirupu osviežujúcu chuť a výborný bazový sirup je na svete. Ak hľadáte bazový sirup pre deti, práve toto je možnosť, ktorá je pre vás ideálna. 

Nevarený bazový sirup

Bazový sirup z kvetov nemusíte vždy prevariť. Ako sme už spomenuli, niekto preferuje namočiť bazu do prevarenej vody a po pridaní cukru a kyseliny citrónovej už len naliať do fliaš. 

Ak chcete mať istotu, že sa sirup nepokazí môžete do sirupu pridať aj kyselinu sorbovú, ktorá je konzervant.

Bazový sirup bez cukru

Čoraz častejšie sa stretávame s trendom znižovania množstva cukru v nápojoch či jedlách. Je tomu tak i pri bazovom sirupe, pri ktorom ľudia hľadajú výboru tohoto nápoja bez cukru. 

Dia bazový sirup si obľubujú najmä ľudia s cukrovkou alebo mamičky, ktoré nechcú dávať svojim deťom žiadny pridaný cukor. Recept na domáci bazový sirup bez cukru je tiež veľmi jednoduchý.

Do 2 l prevarenej vody namočíme 40 kvetov bazy spolu s citrónom nakrájaným na kolieska. Necháme 24 hodín lúhovať. Následne pridáme 200 ks sladidla stévia, kyselinu citrónovú, prevaríme a zdravý bazový sirup bez cukru je na svete. 

Sirup s plodov bazy čiernej

Domáci sirup z čiernej bazy

Zber plodov bazy čiernej býva v auguste až septembri. Na kilogram plodov a liter vody použijeme jednu celú škoricu a zmes varíme cca 15 minút. 

Zmes následne precedíme cez husté sitko a pridáme kilo cukru a 20 g kyseliny citrónovej. Sirup prevaríme približne 20 minút a ešte horúci ho plníme do fliaš.

Bazový sirup s inou kombináciou

Ak chcete vyskúšať niečo nové, môžete do výluhu z bazového kvetu pridať aj iné bylinky či ovocie, ktoré dodá nápoju zaujímavú príchuť. 

Najviac používanou je bazový sirup s mätou, alebo bazový sirup s medovkou. Množstvo záleží od toho, akú silnú príchuť chcete mať. Väčšinou sa pridáva ale hrubší zväzok, ktorý môžete naseka na drobné časti.

Zaujímavý je tiež jahodovo bazový sirup, do ktorého pridáme jahody. Na liter vody pridáme 20 kvetov bazy a 500 gramov jahôd, ktoré prevaríme pred tým, ako do zmesi pridáme kvety z bazy. 

Bazový sirup uskladnenie

Domáci sirup z kvetov bazy čiernej v sklenenej nádobe

Dobrý bazový sirup by sa nám nemal len tak skoro pokaziť. Pri každej fľaške by sme ale mali myslieť na to, že by mala byť uskladnená v chladnej a tmavej miestnosti. 

Ak takú v dome či v byte nemáte, môžete ho uložiť do skrinky na potraviny, v ktorej býva tma.

Bazový džem z kvetov

tinktúra vyrobená z kvetov bazy čiernej.

Okrem bazového sirupu si môžeme s kvetov bazy urobiť aj bazový džem, ktorý chutí najmä deťom. Recept je pritom veľmi jednoduchý. 

Do litra jablkového džúsu namočíme 20 kvetov bazy čiernej. Necháme lúhovať cca 24 hodín a po následne precedíme. Do zmesi pridáme 500 g želírovacieho cukru 2:1 a privedieme do varu. 

Následne džem plníme do pohárov, zavrieme a necháme odstáť hore dnom. Keď lekvár vychladne otočímeho a uložíme opäť do tmavej chladnej miestnosti. 

Bazový čaj

Čaj a sirup z kvetov bazy čiernej

Ak si nechcete kupovať sypaný bazový čaj v obchode, môžete si nazbieranú bazu vysušiť doma na novinách alebo mriežke. Keď je kvet suchý naukladáme ho do veľkého skleneného pohára. 

Následne môžete už len zaliať jeden kvet horúcou vodou a skvelý nápoj na zimu akoby ste našli. Piť môžete aj čaj z čerstvej bazy, pričom ju opäť stačí zaliať len horúcou vodou. 

Bazový sirup v tehotenstve

Esencia z kvetov bazy čiernej

Aj keď sú mnohé bylinky v tehotenstve zakázané o baze to úplne neplatí. Kvet bazy je pre budúce mamičky veľmi dobrý, keďže si čajom z bazy čiernej môžu pomáhať pri prechladnutí či pri ochorení horných dýchacích ciest. 

Hovorí sa tiež, že baza čierna je dobrá ako prevencia pred syndrómom náhleho úmrtia novorodencov. Mamičky by sa však mali vyhnúť konzumácii výrobkov z plodov bazy a tiež z kôry, ktorá má laxatívne účinky. 

Baza čierna nežiadúce účinky

Bazu čiernu by sme mali konzumovať s mierou. Vysoké dávky totiž môžu spôsobiť nevoľnosť či vracanie. Veľký pozor by ste si mali dávať na konzumáciu čerstvých plodov, po ktorých vám hrozí otrava, zažívacie ťažkosti či odpadnutie.