Zelený čaj pili už naši predkovia a využívali jeho blahodárne účinky na svoje zdravie. O sile zeleného čaju vieme však aj dnes a preto sa tento nápoj radí po vode k najpoužívanejším na svete. Ako správne pripraviť zelený čaj, aby nestratil chuť a “zázračné” účinky? A čo zelený čaj obsahuje?
História čaju
Zelený čaj začali pestovať pred takmer 5000 rokmi v Číne a neskôr v Japonsku. Jeho užívanie sa vzťahuje k legende, ktorá hovorí, že cisárovi omylom padli do vriacej vody listy čajovníka a nápoj, ktorý vypil, ho nabil energiou a vitalitou.
Iné historické zápisky hovoria o tom, že čaj najskôr jedli ako zeleninu a pridávali ho do rôznych jedál. Až neskôr zistili, že viac dokážu z čaju “vyťažiť” vtedy, ak ho správne pripravia lúhovaním.
Zelený čaj pochádza z čajovníka čínskeho a jeho strom môže narásť až do výšky 15 metrov. Pestovatelia ho však udržujú vo výške do 1,5 m. “Listy má striedavé 4 – 20 cm dlhé, tmavozelené, tuhé so zúbkovanými okrajmi. Kvety sú veľké v priehlbinách listov a plod obsahuje 3 semienka,” vysvetľujú odborníci v článku Zelený čaj – zdroj cenných látok pre využitie v terapii.
Ak chceme z čajovníka dostať zelený čaj jeho listy sa musia ihneď po zbere dostať pod horúcu paru či vzduch, ktorý zastaví zmenu chlorofylu, obsah katechínov a fenolické látky. Tie si potom zachovávajú pôvodný stav.
Zelený čaj zloženie
Či už si kúpite sypaný zelený čaj, alebo čaj v sáčku určite vás zaujíma čo taký zelený čaj obsahuje. V každej šálke nájdete minerály, bioflavonoidy, ale tiež kofeín a vitamín C, či vitamín E a D.
Bohatý antioxidačný účinok majú na “svedomí” už spomínané fenolické látky, ktoré majú najväčšie zastúpenie v zelenom čaji. K najznámejším patrí katechín, ktorý zabraňuje mnohým ochoreniam.
Okrem fenolických látok sú v čaji prítomné aj fenolické kyseliny ako napríklad kyselina kávová. Povzbudzujúci účinok majú na svedomí alkaloidy ako kofeín, teofylín a teobromín.
“Z ďalších látok čaj obsahuje proteíny, aminokyseliny, cukry, kyselinu askorbovú a vitamíny skupiny B,” vysvetľujú odborníci v článku Zelený čaj – zdroj cenných látok pre využitie v terapii.
Účinky zeleného čaju
Keď ešte len začínate s pitím tohto zdravého nápoja, určite sa pýtate na čo je dobrý zelený čaj. Aj keď pozitíva určite prevládajú na negatívnymi účinkami zeleného čaju, mali by ste si pre obsah kofeínu dávať pozor, kedy túto pochúťku pijete.
Známy zelený nápoj obsahuje vysoký počet antioxidantov a preto sa vo veľkom používa zelený čaj na chudnutie, či pri črevných problémoch. Hlavnou výhodou je že redukuje tuky a pomáha bojovať so škodlivým cholesterolom v našom tele.
Odborníci v článku Zelený čaj – zdroj cenných látok pre využitie v terapii poukazujú na najdôležitejšie účinky zeleného čaju, pre ktoré by ho mal piť takmer každý z nás:
- povzbudzujúci účinok vďaka kofeínu
- pôsobí diureticky čo znamená že pomáha odvodňovať telo
- pomáha pri ľahších hnačkách
- zelený čaj je dobrý pri srdcovocievnych a fyzických slabostiach
- predpisuje sa ako doplnok pri liečbe obezity
- zelený čaj na pleť pomáha pri uštipnutí hmyzom či pri popáleninách a omrzlinách
- pomáha pri liečbe ústnej dutiny
- pomáha pri chorobách spôsobených oxidačným stresom, ako sú rôzne zápaly či rakovina
- lekári ho odporúčajú pri kardiovaskulárnych ochoreniach
- zelený čaj pomáha znižovať tlak a chráni pred vznikom krvných zrazenín
Zelený čaj si mnohí obľúbili pre jeho vysoké antibakteriálne účinky, ktoré nás chránia pred rôznymi infekciami. Pitie zeleného čaju tak môže byť výbornou prevenciou pred týmito ochoreniami.
Niektorí odborníci považujú pitie zeleného čaju za prevenciu pred vírusovými ochoreniami ako je chrípka, kašeľ či angína.
Veľmi obľúbeným účinkom zeleného čaju je jeho schopnosť navodzovať relaxáciu a uvoľnenie mysle vďaka antioxidantom, ktoré pôsobia na alfa mozgové vlny. Zelený čaj pomáha tiež pri tvorbe a zachovaní mozgových buniek a chráni krátkodobú,ale tiež dlhodobú pamäť.
Zelený čaj sa môže pochváliť tiež dezinfekčnými účinkami a veľmi často sa preto používa ako zložka v ústnych vodách, mydlách, deodorantoch či dezinfekciách.
Ženy si zelený čaj obľúbia najmä pre vysoký podiel voľných radikálov, ktoré pomáhajú pri predčasnom starnutí, mimických vráskach či pred slnečným žiarním.
Výťažky zeleného čaju sa používajú nielen kozmetike ako prísada do krémov, ale tiež na vlasy. Zelený čaj pôsobí na vlasy ozdravujúco a zabezpečuje im pevnosť.
Zelený čaj a nežiaduce účinky
Zelený čaj nie je vhodné piť pred spaním, pretože obsahuje kofeín a môže nám navodiť prebdenú noc.
Nervozitu a úzkosť si môžeme privodiť zeleným čajom ak ho vypijeme príliš veľa. Aj keď mnohí odborníci odporúčajú tak 2 až 3 šálky denne, nemali by ste vypiť viac ako 5 pohárov tohoto “zázračného” nápoja.
Pozor na zelený čaj by si mali dávať chudokrvní ľudia, keďže môže zabraňovať vstrebávaniu železa. Vyhnúť tomuto nápoju by ste sa mali hlavne po obede či inom jedle.
Zelený čaj obsahuje triesloviny, ktoré môžu zaťažiť žalúdok a môže sa nám urobiť nevoľno. Pozor by si preto mali dávať najmä ľudia, ktorí majú citlivý žalúdok.
Druhy zeleného čaju
Zelený čaj sa môže pripravovať troma technológiami spracovania, z ktorých dostaneme buď nefermentovaný, čiastočne fermentovaný alebo fermentovaný zelený čaj.
Širšie delenie zeleného čaju dostávame pri metódach, ktoré sa používajú na jeho výrobu. Najznámejší je čaj Sencha. Jedná sa o japonský zelený čaj, ktorý má pevné ihličkové lístky.
Zelený čaj Sencha je pravý zelený čaj, ktorý obsahuje všetky potrebné zložky, ktoré má takýto druh čaju mať. Aj zelený čaj Sencha môžete kúpiť v rôznych variáciách či príchutiach.
Iné známe druhy zeleného čaju sú Bancha, Hojicha, Kukicha, Genmaicha, Gyokuro, Kabusecha a zelený čaj matcha, ktorý poznáme v práškovej podobe. Pridáva sa tiež ako príchuť do zmrzlín či dezertov.
Ak stále neviete aký zelený čaj kúpiť a chcete aby bol kvalitný, môžete spoznať jeho kvalitu po zaliatí vodou. Kvalitný zelený čaj by si mal zachovať svoju chuť 3 až 5 zaliatí a pri lúhovaní by sa mali rozvinúť jeho celé lístky.
Ak máte pred kúpou možnosť chytiť čaj do ruky, mala by vám po stisnutí ostať na dlani prenikavá vôňa tejto rastliny
Zelený čaj vydrží 5 až 7 mesiacov, po otvorení by sme ho mali skonzumovať do 2 mesiacov.
Sypaný zelený čaj
Veľký úspech majú sypané čaje, ktoré sú považované za najlepšie zelené čaje. Na internete či v kamenných obchodoch vám navážia do papierové vrecka množstvo aké chcete.
Na výber máte zelené čaje z rôznych krajín ako Čína, Japonsko či Kórea. Ale na svoje si prídu aj milovníci ovocia, kvetov či bylín, ktoré sú pridávané k zelenému čaju.
Veľmi obľúbený je zelený čaj s jasmínom, bambusom, ananásom či pomarančovou kôrou. Na internete nájdete tiež kombináciu šípky, ruže, pivonky či jahody, maliny alebo vanilky.
Zelený čaj kapsule
Ak chceme využívať pozitívne účinky zeleného čaju, môžeme si zvoliť tiež kapsule či prášok, ktorý väčšinou obsahuje 80% zeleného čaju.
Kapsule kde sa nachádza extrakt zo zeleného čaju využívajú najmä ľudia, ktorí si chcú udržiavať normálnu hladinu cholesterolu, elasticitu čriev, ale aj posilnenie koncentrácie.
Zelený čaj bez kofeinu
Problémy s kofeínom, ktorý môže byť problémom pre deti či tehotné v súčasnosti rieši bezkofeínový zelený čaj. Všetky ostatné zložky bývajú v čaji zachované bez toho, aby zelený čaj obsahoval kofeín.
Ak pijete bezkofeinovu verziu zeleného čaju, tiež by ste to nemali preháňať s veľkým množstvom tohto nápoja. Aj pri ňom platí pravidlo menej je niekedy viac.
Ak chcete kvalitný zelený čaj, ktorý neobsahuje kofeín, mali by ste hľadať taký druh, pri ktorom sa kofeín odstraňuje pomocou oxidu uhličitého.
Jedná sa o najbezpečnejší spôsob, ktorý nenaruší kvalitu čaju ani jeho chuť. Nevýhodou býva, že tento prírodný spôsob odstraňovania kofeínu býva veľmi drahý a 250 gramové vrecko čaju môže stáť až okolo 20 eur.
Príprava zeleného čaju
Veľmi dôležité je vedieť ako pripraviť zelený čaj tak, aby si zachoval chuť a všetky potrebné zložky, ktoré sú také vzácne. Ak sa pýtate ako dlho lúhovať zelený čaj a akou vodou ho zaliať, ste na správnej adrese.
Ak sa chystáte zalievať 250 ml šálku, mali by ste do nej vložiť 2 čajové lyžičky čaju. Teplota vody, ktorou zelený čaj zalejeme sa pohybuje od 50 do 75 °C. Závisí však od druhu zeleného čaju, ktorý máme.
Veľmi dôležitá aj doba lúhovania. Zelený čaj určite nenechávajte vode 15 až 20 minút, čo je čas určený najmä pre bylinkové čaje. Zelený čaj sa väčšinou luhuje od jednej do troch minút, v niektorých prípadoch maximálne 5 minút. Opäť závisí od druhu zeleného čaju.
“Napríklad listy druhu Gyokuro vyžadujú nízku teplotu 50-60 ° C a mali by sa namočiť na dve minúty. Ban-cha a Houji-cha, naopak, dobre znášajú vriacu vodu a je potrebné ich ponoriť iba pol minúty. Sen-cha sa nachádza niekde v strede, s teplotou 70-80 ° C a časom lúhovania 30-60 sekúnd,” píšu odborníci na cestovanie v článku o zelenom čaji.
Zelený čaj môžeme zalievať viackrát, doba lúhovania sa potom s každým zalievaním o niečo zvyšuje. Maximálne by ste však mali zelený čaj zaliať 3 až 4 krát. Čajový gurmáni tak vypijú okolo 1 litra čaju, čo sú 4 poháre.
Zelený čaj v tehotenstve
Zelený čaj môžu piť aj ženy v tehotenstve, ale mali by si dávať pozor na kofeín, ktorý sa v nápoji nachádza.
Denná dávka by nemala presiahnuť dva poháre. Pre tehotné ženy sú výborným zdrojom antioxidanty, ale tiež antibakteriálne látky, ktoré pomáhajú v ústnej dutine ničiť baktérie a predchádzať tak zubným kazom.
Niektorí odborníci hovoria, že zelený čaj znižuje vstrebávanie kyseliny listovej, preto by mali byť budúce mamičky s pitím tohoto zázračného nápoja opatrné.