Domáca pizza je medzi ľuďmi stále v kurze a dokáže rozžiariť každý stôl. Ak neoblubujete pizza donášku a radšej uprednostníte poctivú pizzu, ste na správnom mieste. Prečítajte si overené recepty, skúste najlepšie cesto na pizzu, alebo zistite ako sa robí pravá talianska pizza. Ak hľadáte niečo pod zub, alebo keď chcete ohúriť, pizza je ideálna voľba.

Čo musíte vedieť pred pečením pizze?

kluchár pripravuje pizzu podľa tradičného receptu

Pizza pochádza z Neapola a je odvodená od slova picae, ktorým sa označovali neapolské placky z kysnutého cesta. Placky sa ozdobovali rôznymi surovinami a následne sa dali zapiecť do rúry. 

Čo sa týka pečenia tejto pochúťky, najlepšia býva pizza z pece. Väčšinou domácnosti však nemá takúto vymoženosť doma a preto robíme pizzu v rúre. Rúru je potrebné rozohriať na 250 stupňov, aby bola pizza chrumkavá na povrchu a mäkká vo vnútri.

Pri obložení pizze sa riaďte pravidlom menej je viac, aby ste cesto zbytočne nezaťažili a chute neprekombinovali. Pred vložením pizze do rúry rozohrejre tiež plech na ktorom sa bude pizza piecť. Pizzu posunte na plech aj s papierom na pečenie, na ktorom ste pizzu pripravovali.

Múka na pizzu

priprava cesta na pizzu

To pre akú múku sa pri domácej pizze rozhodnete je na vás. Najčastejšie sa používa extra hladká múka typu 00, ale na internete môžete nájsť aj špeciálne talianske múky na pizzu, ktoré sú vyrobené z extra jemnej talianskej pšenice. 

Pravá talianska múka by mala zabezpečiť, že cesto je na povrchu pekne chrumkavé. Tento typ múky obsahuje cukor, vďaka čomu sa na pizzu viaže viac vody.  

Výborný efekt však dosiahnete tiež z polohrubej múky alebo hladkej múky t650. Najnovšie mnohí siahajú aj po špaldovej múke, ktorá svojimi zdravotnými benefitmi určite patrí k hviezdnej pizzy. 

Pizza cesto

vykysnute cesto

Ak sa rozhodnete urobiť pizzu doma určite budete hľadať jednoduché cesto na pizzu. Výroba tejto pochúťky by nás nemala veľmi zaťažovať a viac ako starosti, by nám mala prinášať radosť. Aj samotná príprava nám totiž môže poskytnúť príjemne strávený čas.

Ak chcete mať najlepšiu domácu pizzu na svete, pizza cesto by malo byť vyvaľkané alebo vytiahnuté do najtenšej podoby ako nás pustí.

Tip: Ak nemáte na prípravu cesta čas a práve ste dostali neovládateľnú chuť na pizzu, môžete si vybrať z bohatej ponuku pizzérií na Bistro.sk, ktoré Vám dopravia voňavú a chrumkavú pizzu priamo k Vám domov.

Pizza zo sušeného droždia

Cesto na pizzu s prísadami na drevenom stole a doske na krájanie

Recept na pravú taliansku pizzu ponukaju svetoznámi kuchári Antonio Carluccio a Gennaro Contaldo. Najlepšie cesto na pizzu , ktorým sa chvália, má skutočne chrumkavé okraje a vnútro mekké ako obláčik. Príprava cesta na pizzu vám nezaberie veľa času, keďže kysne len 30 minút.

Odvážte si 500 gramov akejkoľvek hladkej múky, pridajte k nej 2 lyžičky soli, a pridajte 320 g vlažnej vody v ktorej sme rozmiešali 7 gramov sušeného droždia. Cesto najskôr miešajte 5 minút, potom ho nechajte odstáť. Následne zapnite robot a cesto mieste 10 minút.

Cesto na pizzu rozdelte na 4 guličky, ktoré položíte na pomúčenú utierku a druhou vlhkou utierkou ho zakryte na 30 minút. Keď bude cesto hotové tahajte ho do kruhu od stredu do strán, až kým nám nezostane pekný tenký kruh s hrubšími okrajmi. 

Pizza bez kysnutia

Pizza cesto bez kysnutia patrí k tiež veľmi obľúbeným, pretože je jeho príprava rýchla. Najskôr si urobíme kvások zo 175 ml vody, pol kocky droždia a KL cukru. Zatiaľ zmiešame 200 gramov hladkej múky, 100 gramov polohrubej múky a 3 PL oleja. Následne cesto vypracujeme a môžeme ho hneď vyvaľkať a obkladať surovinami.

Bezlepková pizza

Ženské ruky vaľkajú cesto na stole

Ak máte chuť na bezlepkovú pizzu určite vyskúšajte cuketovú či karfiolovú pizzu. Super recept na pizzu bez lepku je tiež s použitím 250 gramov múky schär B Mix ku ktorej pridáme lyžicu olivového oleja a lyžičku cukru. 

Následne primiešame 220 ml vlažnej vody v ktorej sme rozpustili 8 gramov čerstvého droždia. Hotové cesto vyvaľkáme na okrúhly plech a necháme 40 minút kysnúť. Následne naň poukladáme zvolené suroviny. 

Kvásková pizza

 Lahodná pizza na stole

Úžasné cesto na pizzu dosiahneme aj vďaka kvásku. Deň vopred si pripravíme rozkvas z 1 PL kvásku, 150 gramov hladkej múky a 150 g vody. Na druhý deň zmiešame 350 gramov hladkej múky 130 gramov vody a štipku cukru so soľou a dvoma lyžicami olivového oleja.

Cesto necháme kysnúť 3 hodiny a následne ho rozdelíme na 3 časti, ktoré ešte necháme odpočívať cca 30 minúť. Ak hľadáte kváskovú pizzu bez rozkvasu skúste recept na cesto bez kysnutia, avšak namiesto droždia pridajte 1 PL kvásku.  

Pizza z lístkového cesta

Mnohí siahajú pri príprave pizzy po lístkovom ceste. Cesto je vrstvené a nepodobá sa na pizzové cesto. Z lístkového cesta sa často pripravuje domáca pizza na plech na ktorú sa ukladajú vybrané suroviny. Väčšinou sa však nejedná o pizzu ale takzvaný slaný koláč.

Cuketová pizza

čerstvé mladé cukety a pripravené nakrájané väčšie cukety

Nastrúhame jednu menšiu cuketu, necháme osolenú 15 minút stáť a následne z nej vyžmýkame vodu. Pridáme vaječný bielok a strúčik cesnaku s bazalkou, soľou a čiernym korením. A nakoniec primiešame za hrsť strúhaného eidamu. Cesto dáme na 15 minút piecť a následne ozdobíme podľa svojej chuti.

Karfiolová pizza

Zdravá pizza pochúťka je určite karfiolová pizza. V mixéri rozmixujeme štvrť hlávky karfiolu, opečieme ho na panvici a následne vyžmíkame z neho vodu. Zmiešame z nastrúhanou mozzarellou, jedným vajíčkom, oreganom a soľou. Cesto dáme na 10 minút upiecť, obložíme ho a opäť cca 15 minút zapekáme v rúre.

Hrnčeková pizza

deti miluju cerstvo upecenu pizzu

Hrnčekové cesto na pizzu patrí taktiež k obľúbeným, pretože je jednoduché. Hrnčeková pizza sa vyrába bez droždia a často sa nazýva aj lenivé cesto na pizzu.

Na cesto zmiešame 1,5 hrnčeka hladkej múky, 1/2 hrnčeka vody, 1 KL kypriaceho prášku na pečenie, pol lyžičky soli a 1PL olivového oleja. Všetko spolu zmiešame a vyklopíme na pomúčenú dosku. Z cesta urobí dve stredné pizze, ktoré môžeme ihneď obkladať. 

Pizza z tvarohu

Zdravé cesto na pizzu zažíva v dnešnej dobe boom a vyrába sa najmä z tvarohu a ovsených vločiek. K 250 g roztierateľného tvarohu pridáme 40 g bieleho jogurtu a 100 g jemne ovsených vločiek. 

Pridáme čajovú lyžičku olivového oleja a pol lyžičky soli. Cesto rozotrieme na papier na pečenie, dáme na 15 minút do rúry na 200 stupňov, vytiahneme obložíme surovinami a dáme naspäť zapiecť na 15 minút. 

Paradajkový základ na pizzu

Rajčinový základ na pizzu

Ak chcete vedieť ako sa robí pizza nesmiete zabudnúť na kvalitný základ. Ten môže byť buď paradajkový, na ktorý použijeme kvalitný kečup, pretlak alebo vlastnú paradajkovu zmes. 

Pripravíme si ju z pečených paradajok, ktoré zbavíme šupiek, prebytočnej vody, pridáme oregano a soľ s korením. Ak máte radi inú kombináciu môžete použiť zmes na základ 100 gramov strúhaného čedaru a 3 lyžice cream frais, ktoré rozotrieme na pizzu.

Recepty na pizzu

bočný pohľad na pizzu so salámou, zelenými paprikami, paradajkami, čiernymi olivami a syrom na stole

Recept na domácu pizzu nemusí byť striktne predpísaný. Ak máte svoje vybrané cesto, môžete si zvoliť oblohu, ktorú máte najradšej. Ak neviete čo k sebe pasuje, skúste naše najznámejšie kombinácie. 

Pizza Klasik

Salámová alebo šunková pizza patrí ku klasike, ktorú má rád každý. K paradajkovemu základu pridajte nakrájané kolieska suchej salámy alebo choriza, na polovicu prekrojené cherry paradajky a na vrch dajte natrhanú mozzarelu. Keď pizzu vyberiete z rury ešte na teplú poukladajte lístky bazalky. V pizzerii ju nájdete pod označením pizza Siciliana.

Na šunkovú pizzu budete potrebovať ľubovoľnú šunku, kukuricu, olivy a mozzarellu, ktorú opäť natrháme na kúsky alebo nastrúhame priamo na vrch pizzy. Táto pizza sa obyčajne nazýva aj pizza Venezia. 

Pizza Romano

Pizza so zmiešanými ingradienciami na drevenej doske

Známa je tiež pizza Romano, na ktorú potrebujeme salámu, slaninku, červenú cibuľku a hríby. Vrch posypeme postrúhanou mozzarellou.

Fit pizza

Recept na zdravú pizzu, ktorý valcuje internet hravo zvládnete aj doma. Vaničku tvarohu zmiešajte so 100 gramov ovsených vločiek, pridajte soľ, korenie a 4 PL olivového oleja. Cesto roztrite na papier na pečenie a upečte cca 15 minút na 180 stupňoch. Následne pizzu ozdobte šunkou, šampiňónmi a mozzarellou. Pizzu pečte 10 minút.

Vegánska pizza

Čoraz viac ľudia hľadajú vegan pizzu, ktorá by bola rýchla a chutná. Ak sa vám neosvedčila cuketová či karfiolová pizza, skúste si pripraviť klasické cesto, ktoré potriete paradajkovým pretlakom, na vrch uložte paradajky, cuketu a uvarenú špargľu nakrájanú na malé kúsky. Na vrch poukladajte bazalku. 

Kebabová pizza

Traja kamaráti spolu jedia pizzu v kaviarni

Ak chcete prekvapiť okolie, alebo len vyskúšať grécke chute, môžete si kúpiť kuracie mäsko, ktoré dáte marinovať na noc s kebabovym korením. Na druhý deň ho môžete použiť na pizzu ku ktorej pridáte akékoľvek suroviny. Zatiaľ si môžete pripraviť tzatziky dresing, ktorý budete podávať spolu s pizzou. 

Gazdovská pizza

Nazýva sa tiež bryndzová pizza, pretože ako základ sa používa rozmiešaná bryndza s taveným syrom. Na sedliacku pizzu potom poukladáme slaninku, cibuľku a klobásku. 

Tuniaková pizza

Ak máte radi ryby určite vyskúšajte recept na tuniakovú pizzu. Na paradajkový základ naukladajte kúsky tuniaka, cibuľku, kukuricu, olivy a natrhnú mozzarellu. Ak máte chuť môžete na vrch naukladať uvarenú nakrájanú špargľu alebo artičoky. 

Proteínová pizza

Pizzu bohatú na bielkoviny dostanete ak vyskúšate už spomenutú tvarohovú pizzu. Pravú proteínovú pizzu kúpite aj obchodoch v sáčku. Doma ju už len zmiešate s vodou. Pol kilové balenie stojí okolo 7 eur. Obložiť ju môžete mozzarellou a paradajkami. 

Iné pizzové výrobky

Horúci pečený bagetový sendvič so šunkou, slaninou, zeleninou a syrom.

Ak máte radi pizzu ale chcete prekvapiť svoje okolie niečím novým, môžete vyskúšať pizza slimáky, ktoré pripravíte z lístkového cesta. To potriete kečupom, poukladáte naň šunku a syr, zakrútite a pokrájate na kolieska. 

Veľmi obľúbené sú tiež pizza štangle, ktoré si vyrobíte z ľubovoľného cesta na pizzu a vytvarujete z neho dlhé štangle alebo kratšie pizza tyčinky. Keď sa upečú potrieme ich roztlačeným cesnakom v olivovom oleji a budete mať pizza štangle ako z pizzerie. 

Návštevu prekvapíte ak pizzu rozdelíte na viacero menších koláčikov a zvlášť ich ozdobíte. Dostanete tak mini pizze, ktoré oživia každú oslavu. Opačný prípad docielite ak urobíte maxi pizzu, ktorá zasýti každého hladoša.

Netradičná je tiež pizza calzone. Jedná sa o plnenú pizzu, ktorú ozdobíme len na polovicu a druhou polovicou ju zakryjeme. Mnohí ju nazývajú tiež pizza taška alebo plnený pizza chlieb.  

Ak sa vám nechce vyrábať cesto na pizzu kúpte si v obchode klasické tortily, ktoré potriete paradajkovým pretlakom, na vrch poukladáte suroviny, ktoré máte najradšej napríklad salámu, paradajky a mozzarellu s kukuricou a dáte na 10 minút zapiecť. Takúto pizzu si môžete pripraviť aj na panvici. 

Veľký úspech majú aj pizza rožky, ktoré si môžete doma vyrobiť z lístkového cesta. Cesto si rozvaľkáme do kruhu, rozrežeme na trojuholníky, potrieme kečupom a položíme naň šunku so syrom. Následne zakrútime a upečieme. Recept na pizza rožky je ľahký a rýchly.