Kaleráb je známa koreňová zelenina, ktorú nájdeme takmer všade. Okrem zaujímavej zeleninovej chuti je neuveriteľným zdrojom vitamínom a minerálov. Ako kaleráb správne pestovať? Ktoré kalerábové polievky sú najlepšie? A aké jedlá si z kalerábu určite obľúbite? 

Čo vieme o kalerábe?

Zelená repa v košíku na trhu

Kaleráb pochádza zo Stredozemia, ale veľmi rozšírený je takmer v celej západnej a strednej Európe. Okrem klasického zeleného kalerábu už dnes nájdeme aj kaleráb gigant, kaleráb skorý, neskorý ale tiež kaleráb modrý. 

Kaleráb je veľmi prospešný pre naše zdravie, a to hlavne vďaka bohatému zloženiu. Nutričné hodnoty kalerábu obsahujú najmä bielkoviny, sacharidy a vlakninu. 

Kaleráb má vysoký obsah vitamínom a to najmä vitamín A a vitamíny zo skupiny B. Kaleráb obsahuje vitamín B1, B3, B5, B6, ale tiež vitamín B9 – kyselina listová, ktorá je vhodná na konzumáciu v tehotenstve.

V kalerábe nájdeme tiež vitamín c a vitamin K. Pozitívny vplyv na naše zdravie dopĺňajú aj minerály a stopové prvky, ktorých je v kalerábe naozaj “požehnane”. Kaleráb obsahuje sodík, draslík a vápnik.

Bohatý je rovnako na meď, železo, ale aj magnézium, ktoré výborne pomáha pri problémoch s nervovou sústavou. V kalerábe nájdeme tiež fosfor, selén či zinok. 

Ako pestovať kaleráb?

Čerstvý kaleráb na miestnom farmárskom trhu.

Ak máte doma veľkú spotrebu kalerábu a nechcete si ho kupovať v supermarketoch či na trhovisku, môžete si ho vypestovať doma. Vlastná produkcia kalerábu totiž nie je žiadna veda.

Kaleráb môžete pestovať aj vo vyšších polohách a drsnejších podmienkach. Pôda potrebuje vlhkosť, ale tiež dobré hnojivo, najlepšie kravské. 

Ak sa rozhodnete pestovať kaleráb, môžete ho sadiť zo semien začiatkom januára a priesady dávame do zeme začiatkom apríla. Najmä skoré odrody by sme mali prikryť netkanou textíliou, aby sme kaleráb chránili pred mrazom. 

Ak chceme mať peknú úrodu, kaleráb by sme mali pravidelne okopávať  a zavlažovať. So zberom by sme nemali čakať, aby kaleráb nebol zdrevnatelý. 

Tip: Ak nemáte záhradu, chutné kaleráby v bio kvalite, ako aj iné druhy zeleniny nájdete na Bioland.sk

Kaleráb účinky

Ruky ženy nakupujúcej čerstvý organický kaleráb na trhu s potravinami

Ako sme už spomenuli, kaleráb je zelenina, ktorá má veľké množstvo vitamínov a minerálov a dodáva nášmu telu blahodárne účinky:

  • pomáha pri tráviacich problémoch, pri zápche, redukcii hmotnosti, ale tiež pri zlepšovaní metabolizmu,
  • posilňuje imunitný systém, 
  • dodáva nášmu telu energiu a vitalitu, bojuje so stresom,
  • vďaka vysokému obsahu železa bojuje s anémiou,
  • podporuje zrak,
  • pomáha v boji so starnutim vďaka vitamínu C,
  • posilňuje srdce,
  • pomáha bojovať s infekciami, 
  • využíva sa pri liečbe cukrovky a ako doplnková liečba rakoviny, 
  • draslík pomáha pre zdravie svalov a nervov, 
  • pomáha odbúrať nadbytočnú vodu z tela. 

Kalerábové polievky

Surové kuracie mäso s čerstvou zeleninou pripravené na varenie vývaru

Recepty na kalerábové polieky patria k oblúbeným, pretože kaleráb patrí k naozaj výraznej koreňovej zelenine. Ak k nemu pridáme ďalšie druhy zeleniny, podčiarkne ich celkovú chuť.  

Kalerábová polievka pre deti je obzvlášť výborným zdrojom vitamínov, ktorý by sme mali poskytovať našim ratolestiam. Kaleráb sa v polievke príjemne konzumuje, pretože je oveľa mäkší.   

Čo sa týka kalerábových polievok na výber máte veľké množstvo druhov a kombinácií, ako kaleráb správne využiť. Vyskúšať môžete krémové polievky, ale tiež s haluškami, či syrom. K obľúbeným receptom patrí:

Krémová kalerábová polievka

Domáca krémová zeleninová polievka s krutónmi na drevenom stole.

Recept na krémovú kalerábovú polievku má niekoľko variácií. Ak máte radšej sladšiu chuť môžete variť 1 kaleráb, 2 mrkvy a 1 veľký batát, následne ich môžete rozmixovať a keď hustejšia zmes opäť prejde varom pridajte šľahačkovú smotanu. Polievku môžete dochuť soľou a korením.

Ak máte radi inú zeleninu, môžete ju ku kalerábe obmieňať. Príjemnú chuť vytvoríte spolu s petržlenom, zemiakom či pórom. Ak nechcete použiť šľahačkovú smotanu, môžete polievku dochutiť syrom či kyslou smotanou.  

Ak máte radi jednoduchosť, môžete vyskúšať kalerábovo-mrkvovú polievku, ktorú dochutíte smotanou a soľou,alebo syrom. 

Kalerábová polievka s vajcom

Výbornú chuť kalerábovej polievke dodá vajíčko, ktoré má tiež vysoké výživové hodnoty. Jeden kaleráb opražíte na masle spolu s mrkvou a petržlenom. 

Následne zmes zalejeme litrom vody a necháme zeleninu variť. Po 15 minútach  pridáme za hrsť pohánky a následne vlejte 2 rozmiešané vajíčka. 

Kalerábová polievka s krúpami

Kalerábová polievka s krúpami

Obohatiť kalerábovú polievku môžete aj o krúpy, ktoré majú vysoký obsah vlákniny a výborne naše telo zasýtia. Na cibuľke opražíte kaleráb spolu so zemiakom a pórom, následne zalejeme 1 litrom vody.

Keď prejde polievka varom pridáme za hrnček krúp, ktoré necháme variť do zmäknutia. Polievku môžete dochuť solou, rascou a korením.

Kalerábová polievka s haluškami

Okrem krúp či pohánky môžete do kalerabovej polievky pridať aj domáce halušky. Na obed tak môžete mať sýtu domácu polievku. V hrnci opečte slaninku nakrájanú na kocky, pridajte 2 nakrájané kaleráby a hrsť žltého hrachu. 

Zmes zalejte vriacou vodu a varte do zmeknutia surovín. Do polievky pridáme hotové halušky a napokon zalejeme šľahačkovou smotanou. Dochutíme a kalerábová polievka s hráškom je na svete. 

Kalerábová polievka s ovsenými vločkami

Kalerábová polievka s ovsenými vločkami

Vysoký obsah vlákniny nášmu telu doprajeme ak do kalerabovej polievky pridáme za hrnček ovsených vločiek, ktoré polievku krásne zahustia. Na masle opražíme kaleráb so zemiakmi a sušenými hríbmi. Zmes zalejeme vodou, pridáme ovsené vločky a necháme variť 15 minút.

Kalerábová polievka so syrom

K zeleninovej polievke v ktorej je základ kaleráb, zemiak a mrkva môžete pridať polovicu parmezánu s kôrkou. Zmes necháme variť a parmezán dodá polievke úžasnú voňu a chuť. 

Recepty s kalerábom

zdravá kuchyňa, polievka, kaleráb

Okrem kalerábových polievok môžete z tejto úžasnej zeleniny pripraviť aj iné kalerábové recepty, kde je kaleráb číslo jedno v hlavnom jedle. Môžete pripraviť kaleráb na masle, dusený kaleráb ako prílohu, alebo zaváraný kaleráb ako doplnok ku granadíru či vyprážanému rezňu. 

Kalerábová nátierka

Kalerábovú nátierku môžeme urobiť zo surového kalerábu ktorý nastrúhame spolu s mrkvou, vajíčkom a cheddarom. Následne k zmesi pridáme dve lyžice kyslej smotany, lyžicu tatárskej omáčky,  jeden tavený syr a dochutíme soľou a korením. 

Kalerábový šalát

pohľad zhora na chutný kalerábový šalát

Surový kaleráb môžeme konzumovať čistý, alebo s dipom tak, že si ho nakrájame na tenké hranolky. Ak chceme výraznejšiu chuť môžeme k nastrúhanému kalerábu pridať konzervu kukurice, 100 gramov šunky nakrájanej na pásiky a avokádo nakrájané na kocky. 

Šalát dochutíme, pridáme kyslú smotanu, dve veľké lyžice tatárskej, lyžičku citrónovej šťavy a štipku olivového oleja. Šalát môžeme posypať tvrdým syrom a konzumovať ho s čerstvou bagetou.

Kalerábové placky

Kalerábové placky, alebo kalerábové fašírky patria k obľúbeným jedlám nielen pre vegetariánov. Kalerábové placky môžeme upiecť v rúre, alebo opražiť na panvici. Obe verzie majú vynikajúcu chuť. 

Dva kaleráby nastrúhame s dvoma väčšími zemiakmi. Pridáme strúčik cesnaku a 100 gramov krupici. K zmesy pridáme 50 gramov nastrúhaného tvrdého syru a necháme odstáť 10 minút. Následne zmes poukladáme na rozohriatu panvicu a opekáme podobne ako haruľu. 

Kalerábový prívarok

Kalerábová krémová polievka s cesnakom a čili

Ak nemáte chuť na vyprážaný kaleráb či kaleráb po česky, môžete skúsiť klasiku, ktorou je kalerábový prívarok. Tri kaleráby nakrájajte na kocky a opražte na opečenej cibuľke. Následne zalejte vodou a povarte.

V mlieku rozmiešajte dve lyžice hladkej múky a vmiešajte do prívarku. K jedlu sa hodí volské oko, opekaná špekačka či klobása. 

Plnený kaleráb

Výborné jedlo je tiež pečený kaleráb, ktorý po miernom zmeknutí vydlabeme a naplníme lubovolnou zmesou. Následne dáme celé jedlo opäť na pár minút zapiecť do rúry. Zapečený kaleráb môže podávať so zemiakmi. 

Do kalerábu môžeme dať pražené mleté mäso zaliate paradajkovou omáčkou, alebo hubové ragú, či lečo so zeleninou. 

Cestoviny s kalerábom

Známe sú najmä kalerábové fliačky. Na cibuľke udusíme nastrúhaný kaleráb a následne primiešame k fliačkom či iným cestovinám. K zmesi pridáme za lyžicu masla a dochutíme.