Neviete čo na obed? Ak vás už nebaví preklikávať stránky plné “okukaných” receptov, ste na správnej adrese. Otázka čo na obed patrí ku každodennému životu a namiesto “lámania” hlavy si stačí osvojiť pár základných receptov. Uprednostníte jednoduché a rýchle recepty, alebo vsadíte na zdravé pochúťky plné farieb?  

Základ v stravovaní 

Súčasná doba tlačí na výkon a rýchlosť, a mnohí z nás to realizujú aj v stravovaní. Čo sa však týka varenia, to už dávno nemusí byť len otravné a dlhé státie pri sporáku. Pri dnešnej dostupnosti potravín môžeme uvariť rýchle jedlá, ktoré sú pestré, zdravé a nezaberú nám veľa času

Týždenný plán 

Ak nechcete hlavu každý deň zamestnávať otázkou čo variť na obed, a zároveň si chcete ustrážiť peňaženku, odporúčame zvoliť si týždenný plán. Nejedná sa pritom o žiadne náročné úkony. Jeden deň v týždni, ideálne v sobotu, rozvrhnite jedálniček, napíšte si zoznam potravín na recepty a nakúpte. 

Obed na dva dni býva ideálnou voľbou. Ak máte náročný týždeň, môžete navariť dve jedlá na štyri dni v jedno popoludnie, a v krabičkách ich zamraziť. Práve mrazené, doma pripravované jedlo, už dávno nie je strašiak, ale naopak veľký pomocník. Vyhnete sa tak nezdravým polotovarom, či lacným obedom vo vývarovniach.

Pestrý jedálniček 

Ak si chceme zachovať zdravý životný štýl a dopriať telu všetko, čo potrebuje, mali by sme mať pestré jedlá, ktorá obsahujú až 40 rôznych živín. Žiadna potravina nám ich však nedodá samostatne, a mali by sme preto v jedálničku myslieť na všetky potraviny rôzneho druhu od zeleniny, ovocia, obilniny až po mäso, cestoviny, ryby, či mliečne výrobky.  

Zelenina naša každodenná

Veľa vitamínov skrýva zelenina, no mnohí radšej v snahe o jednoduchý obed stavia na zemiaky či ryžu. Jedlá nám potom pripadajú “fádne” a stále rovnaké. Stačí si pritom zaužívať pár zeleninových príloh, a o pestrú zmenu je postarané. Pri kúpe sa nebojte siahnuť po mrazenej zelenine, ktorá je podľa viacerých vedeckých výskumov veľakrát zdravšia ako čerstvá.

Dôvodom je, že sa ihneď po zbere mrazí a nemusí sa chemicky ošetrovať, aby vydržala v obchode dlhšie čerstvá. Výskumy zároveň ukázali, že čím je zelenina dlhšie v chladničke, tým menej vitamínov obsahuje. Nebojte sa preto pri zelenine siahnuť aj na tu mrazenú, ktorá bude vždy po ruke a je cenovo dostupná.

Ako pestrú zmenu v prílohách môžete vyskúšať hráškovo – zemiakovú kašu, opekaný ružičkový kel s orieškami, zelené struky so cherry paradajkami či kuskus s hráškom, kukuricou a mrkvou. Nové chute v prílohách objavíte ak vyskúšate zelerovo – jablkovú kašu, pečenú cviklu s granátovým jablkom či opekané zemiaky s plátkami petržlenu, jablka a všetko preliate medom.

Rýchly zdravý obed

Ak ste sa rozhodli staviť na rýchle jedlá na obed, ale nechcete si odoprieť zdravú porciu, určite siahnite na ryžu basmati, tortilly či avokádo. Všetko kúpite v hociktorom obchode a recepty z týchto potravín vás nielen zasýtia, ale i doplnia energiou. 

Zeleninové rizoto

Jednoduchý obed môžete vykúzliť zo 150 g ryži basmati, ktorú zalejete 300 ml vriacej vody, necháte variť 7 minút, následne zvyšnú vodu zlejete a necháte ešte ďalších 7 minút pod pokrievkou. Na panvici rozpustíme lyžicu masla, vhoďte za hrsť mrazeného hrášku, mrkvy, fazuľových strukov a cukety. Zmes opekajte 10 minút, následne zalejte 250 ml smotany na varenie a pridajte pretlačený cesnak. Ked sa zmes začne variť, pridajte ryžu, zmiešajte a môžete podávať. Pre obmenu môžete použiť vždy iné druhy zeleniny.

Tortilla

Ak rozmýšľate čo na obed rýchle a jednoduché, siahnite po tortillách. Tie kúpite v každom obchode a môžu sa použiť na rôzne spôsoby. Najrýchlejšie a najpestrejšie môžete pripraviť “tortilla pizzu”. Na tortillu natriete pretlak z paradajok, pridáte obľúbenú zeleninu, mäsko, či už mleté alebo len šunku a nakoniec syr. V rúre zapečiete na 5 minút. Môžete využiť rôzne variácie zeleniny a syrov. Ak chcete studený obed, tortillu môžete potrieť jogurtom, navrstviť na ňu šalát so zeleninou a plátky kuracích pŕs. Tortilu skrútite a môžete podávať. 

Plnené avokádo

Otázku čo rýchlo na obed rozlúskne známe a hlavne zdravé avokádo. To stačí rozrezať na polovicu, do jamky, kde bolo jadierko rozbijeme vajíčko, posypeme syrom a vložíme do rúry na 30 minút. K dvom polovičkám avokáda nám budú stačiť dve menšie cesnakové hrianky. Pre obmenu môžeme avokádové polovičky naplniť, mletým mäsom, zeleninovým rizotom či hubami a máte rýchly obed zo zeleniny. 

Kaša z červenej šošovici s grilovaným tofu

Rýchly zdravý obed môžete pripraviť z 200 gramov červenej šošovice, ktorú v 400 ml vody za cca 20 minút uvaríme do mäkka. Následne ju scedíme a rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme 30 ml prevareného mlieka a lyžicu masla. premiešame na hladkú kašu a dochutíme. Na panvici ugrilujeme tofu, nakrájané rozprestrieme na šošovicovú kašu a podávame

Rýchle a lacné

Mnohí z nás sa pýtajú čo na obed rýchlo a lacno. Práve domáca strava sa dá veľakrát uvariť tak, že si zabezpečíme obed za dve eurá.

Cestoviny so salámou a paradajkami

Jednoduchý recept pre začiatočníkov sú cestoviny. Na panvici rozpálime olivový olej, vhodíme 100 g na pásiky nakrájanej salámy. Po 5 minutách pridáme na plátky nakrájané dva strúčiky cesnaku, a za hrsť prepolených cherry paradajok. Varíme 10 minút a následne primiešame 200 gramov uvarených cestovín. Pri servírovaní posypeme syrom. 

Mäsové mašličky

Vo vriacej vode uvaríme 300 gramov cestovín v tvare mašličiek. Na panvici opražíme jednu cibuľu a následne pridáme jeden 200g pohár zaváraného bravčového mäsa v pohári a 500 g pasírovaných paradajok. Vytvoríme krémovú zmes, ktorú následne zmiešame s cestovinami. 

Granadír s parenicou

Na lacný obed si môžete pripraviť aj zemiakovú klasiku, vylepšenú parenicovým syrtom. Na opraženú cibuľu prisypte lyžičku červenej mletej papriky, zapražte a pretlačte 4 uvarené zemiaky. Do hrnca pridajte 150 g uvarených cestovín a nastrúhanú parenicu. Zaujímavú zmenu môžete docieliť, ak zmes preklopíte do zapekacej misy a namiesto parenici na vrch uložíte pokrájaný hermelín

Špenátové halušky 

Lacné jedlá z múky nemusíte hľadať ďaleko. Jedným z nich sú špenátové halušky, ktoré si pripravíme tak, že zmiešame 4 rozmixované zemiaky s 300 gramov múky a 200 gramov špenátového pyré. To vznikne rozmixovaním 100 gramov špenátu a 100 ml vody. Všetko spolu zmiešame a podľa potreby pridáme vodu a soľ, aby sme dostali klasické haluškové cesto. Po uvarení pridáme na halušky dve lyžice kyslej smotany s upraženou cibuľkou. Lacný a rýchly recept na obed je na svete.

Čo na obed cez týždeň?

Pri varení cez týždeň nezabúdajte že sa oplatí urobiť obed na dva dni. Či už zvolíte na obed jedlá zo zeleniny, zemiakov či z mäsa, chutné to bude aj na druhý deň.

Rýchly obed zo zemiakov

Zapečené zemiaky

Ak už neviete čo na obed cez týždeň, siahnite po zapekaných zemiakoch. Práve zapekané zemiaky môžete robiť na sto spôsobov a nikdy vás neomrzia. Stačí si zobrať 5 uvarených zemiakov, nakrájať ich na kolieska či prúžky, pridať slaninku, špenát, paradajky a zaliať vajíčkom rozmiešaným so smotanou na varenie a pretlačeným cesnakom. Obmeny môžete robiť pridaním mäsa, zeleniny a húb. Na vrch nezabudnite dať poriadnu porciu nastrúhaného syra

Gazdovský zemiak

Pri otázke čo k obedu zo zemiakov nás hneď napadne recept na jednoduchý gazdovský zemiak.  V rúre upečené zemiaky prepolte, vyberte striedku a zmiešajte ju s upraženou cibuľou, bryndzou, syrokrémom a opečenou slaninkou. Zmes naservírujte do prázdnych zemiakových polovičiek, posypte syrom a dajte zapiecť. Ak chcete zemiaky na rôzne spôsoby stačí že si zmeníte ingrediencie do zemiakovej  plnky.  

Bezmäsité jedlá?

Ak máte chuť na zdravý obed bez mäsa inšpirujte sa našimi receptami, ktoré potešia oči aj žalúdok. 

Grilovaní halloumi

Grilovaný syr je perfektná voľba ak neviete čo dnes na obed. Syr “dostanete” v takmer každom supermarkete a porcia vás výjde na dva dni. Do zapekacej misky dáme na plátky nakrájanú varenú červenú repu a na plátky nakrájané zemiaky. Pečieme 20 minút, naservírujeme na tanier polejeme olivovým olejom, balsamicom a navrch uložíme ugrilovaný syr halloumi. 

Bulgur s repou a fetou

Dobrý tip na obed je určite bulgur. Ten uvaríte v dvojnásobnom množstve vody za cca 15 minút. Naservírujte ho na tanier, pokvapkajte citrónom, posypte soľou, korením. Na vrch dajte varenú cviklu pokrájanú na kocky a všetko posypte syrom feta. Ak teda neviete čo na obed bez mäsa, bulgur je pre vás tá správna voľba. 

Citrónové cestoviny

Bezmäsité jedlá z cestovín nikdy nesklamú. Svieža novinka citrónové cestoviny vás milo prekvapí. Kým sa varia cestoviny v miske si rozmiešajte žĺtok z vajíčka, 150 nastrúhaného parmezánu, šťavu z pol citróna, kôru z jedného citróna a olivový olej. Keď sú cestoviny uvarené ešte horúce ich zamiešajte do zmesi a prilejte za hrnček vody kde sa cestoviny varili. 

Recepty z mäsa

Šalát Waldorf

Čo na obed z kuracích pŕs prezradí recept Waldorf. Kuracie prsia ochutíme a ugrilujeme na panvici. V miske si zatiaľ zmiešame čerstvý špenát, zelené jablko nakrájané na kocky, nasekaný stonkový zeler a opečenú broskyňu nakrájanú na kocky. Navrch uložíme nakrájané kuracie prsia, posypeme orechami a prelejeme dresingom. Na ten budeme potrebovať šťavu z citróna, olivový olej, lyžičku horčice a lyžičku medu. A rýchly a zdravý obed mate za chvíľu. 

Tagliatelle s mäsovými guličkami

Recept na rýchly obed pripravíte z 200 gramov mletého mäsa, ktoré dochutíte koreninami, zmiešate s vajíčkom, nakrájanou cibulkou a pretlačeným strúčikom cesnaku. Vytvarujeme mini guľky, ktoré upražíme na panvici, po 20 minutách primiešame 250 gramov uvarených cestovín. Napokon všetko zalejeme zmesou, ktorú si pripravíme z jedného vajíčka, 100 g parmezánu, vetvičky petržlenovej vňate a 2 dcl vody v ktorej sa vyvarili cestoviny. Vzniknú nám krásne krémové cestoviny s guličkami.

Rezníky s cesnakovou strúhankou

Ak neviete čo na obed z bravčového mäsa a klasické rezne vás už omrzeli, vyskúšajte sviežu zmenu. Tá pritom vôbec nie je komplikovaná. Stačí že v mixéri rozdrvíte cesnak so suchými rožkami a netradičná strúhanka je na svete. Mäsko obalíme len v strúhanke, ktorú môžeme do mäsa vklepať, a následne dáme zapiecť do rúry.

Čo na obed v nedeľu a v sobotu?

Ak neviete čo v nedeľu na obed inšpirujte sa netradičnými no veľmi chutnými receptami. 

Hamburger inak

Pri otázkach čo varíte na obed málokoho napadne hamburger. Mnohým jedlo pripadá pracné a ťažké na žalúdok. Pre zmenu môžete vyskúšať ľahšiu verziu plnú farieb a chuti. Žemľu potrite figovým džemom, uložte na ňu rukolu, následne volské oko, čedar a opečenú slaninku. Stačí jedno zahryznutie a už budete presne vedieť čo variť na obed v ďalšiu sobotu.

Lososové cestoviny

Rýchly obed na nedeľu pripravíte z lososa, ktorého nakrájate na kocky a opečiete na lyžičke masla. Zatiaľ si pripravíte omáčku na ktorú opražíte cibulku, na ňu prisypte 2 lyžice hladkej múky, zalejete 300 ml mlieka. Keď omáčka zhustne pretlačíte do nej cesnak a vložíte 100 gramov čerstvého špenátu. Na uvarené tagliatelle dáte omáčku s kúskami lososa a zdravý nedeľný obed je na svete.

Kuracie stehná na hrozne

Lacné recepty z mäsa nemusia byť vždy nudné. Na panvici rozpálte olej a opekajte kuracie stehná poprášené múkou. Keď sú opečené z oboch strán, prihodte k ním 5 strúčikov cesnaku, 2 vetvičky rozmarínu a strapec hrozna. Opečte 5 minút, podlejte 1dcl bieleho vína, troškou vody a zakryté pečte hodinu v rúre. 

Sladké recepty na obed

Francúzske toasty

Stále ste si nenašli čo uvariť na obed rýchlo a jednoducho? Tak vyskúšajte Francúzske toasty. Zoberte toastový chlieb, na jeden plát natrite arašidové maslo, na druhý ribezľový džem a spojte ich. Chlieb obalíme v zmesi z vajíčka 2 dcl mlieka a 1 sáčku vanilkoveho cukru. Následne ho opečte na panvici s rozpusteným maslom.  

Škoricové palacinky

Dobrou voľbou na obed pre deti budú škoricové palacinky. Použite svoj klasický recept na palacinkové cesto a pridajte malú lyžičku škorici a malú lyžičku kakaa. Nová chúť vás prekvapí, a už viac nebudete rozmýšľať čo rýchlo na obed.