Šípky nájdeme v jesenných mesiacoch takmer na každom kroku a rozhodne by ste ich nemali obchádzať. Stačí jedna prechádzka do lesa, pár šípok do košíka a môžete si užívať účinky šípok celú zimu. Čo môžeme vyrobiť zo šípok, a ako pripraviť najlepší šípkový čaj?
Čo sú to šípky?
Šípky sú ovocím ruže šípovej, ktoré vznikajú z kvetov divokej ruže. Väčšinou nemajú rovnakú farbu od slabo oranžovej až po tmavo červenú. V minulosti sa používal názov “psia ruža”, pretože sa používali proti besnote.
Šípky používali v kuchyni ale i v kozmetike už naši predkovia. Samotné kvety boli symbolom nežnosti a pridávali sa najmä do kúpeľov. Šípky sú rozšírené po celej Európe, ale nájdete ich aj v niektorých častiach Ázie či Afriky.
Najčastejšie sa u nás používajú sušené šípky, ktoré sa potom spotrebúvajú na šípkový čaj. Ideálne šípky na zber nájdete v našich lesoch, na čistinkách či lúkach od septembra do októbra.
Kedy zbierať šípky?
Ak chceme aby mali šípky všetky benefity a vitamíny mali by sme ich zbierať vtedy, keď sú zrelé. Zrelé šípky by mali mať oranžovú až červenú farbu, mali by byť suché a nezamrznuté.
Mnohí odporúčajú zbierať šípky po prvých mrazoch koncom októbra, no nemusíte sa toho pravidla držať. Jedná sa o staršie tradície, ktorého hovoria, že sa v takýchto šípkach zachová vitamín C.
Vedci však už potvrdili, že šípky si uchovávajú všetky svoje vitamíny aj bez toho, aby prešli rannými jesennými mrazmi.
Kľudne môžete zbierať šípky počas celého októbra, kedy sa vám budú zdať krásne oranžové až červené. Ak je plod mäkký znamená že prešiel ranným mrazom.
Kde zoženieme šípky?
Šípky určite nezbierajte pozdĺž ciest, kde sú šípové kríky premnožené, pretože bývajú znečistené z výfukov áut.
Ak vo vašom okolí neviete nájsť miesto, kde šípky rastú, môžete si nájsť na internete predajcov, ktorí sa venujú predaju šípok. Ak máte na druhej strane možnosť zbierať veľké množstvo šípok, môžete zverejniť inzerát s označením výkup šípok.
Na inzerátoch nájdete tiež sušené šípky alebo sypaný šípkový čaj. Šípkový krík si môžete tiež zasadiť v okolí domu. Šípky rastú veľmi rýchlo, takže nemusíte čakať na plody niekoľko rokov.
Čo obsahujú šípky?
Keď sa rozhodnete zbierať šípky a urobiť si z nich napríklad šípkový čaj, čakajú vás benefity pre vaše zdravie. Okrem vitamínu A, B1, B2 a K obsahuju veľké množstvo vitamínu C.
Na porovnanie taký citrón obsahuje okolo 50 mg vitamínu C a plody ruži šípovej až okolo 2500 mg vitamínu C. V šípkach nájdete tiež minerálne látky, vápnik či draslík. Najviac vitamínu C sa zachováva v čerstvých šípkach a jeho množstvo sa stráca sušením alebo dlhodobým skladovaním.
Šípky sú považované za antioxidanty, keďže obsahujú flavonoidy a karotenoidy. V Šípkach nájdete tiež pektín či triesloviny a riboflavín s niacínom. Šípky či šípkový čaj konzumujte ak ste chudokrvný, pretože sa v nich nachádza železo či magnézium.
Čo môžeme vyrobiť zo šípok?
Šípky sa vo veľkom využívajú v kozmetike, ale tiež v kuchyni. Na kozmetické účely siahnite po overených produktoch, ktoré dnes nájdete takmer v každej drogérii. Veľmi vyhľadávaný je šípkový olej, ktorý je vynikajúci na vrásky a často sa používa ako alternatíva k retinolu, ktorý je top 1 na vrásky.
Sušené šípky
Nazbierané šípky môžete vysušiť a následne používať ako príchuť do koláčov či na výluh do čaju. Šípky môžete sušiť v sušičke ovocie alebo na čistom vzduchu. Šípky musia byť rozložené každá samostatne, inak by na kope mohli splesnivieť.
Pred sušením šípky odstopkujte a jemen opláchnite, aby ste ich zbavili možných nečistôt. Ak sa rozhodnete sušiť šípky v rúre teplota by nemala presiahnuť 50 stupňov celzia.
Šípky by sa nemali pri sušení pripáliť alebo zhnednúť, pretože stratia všetky vitamíny. Keď šípky pred sušením stlačíte alebo rozrežete na polovicu, čas sušenia sa urýchli.
Sušené šípky by ste mali skladovať v uzatváratelnom pohari na tmavom mieste. Ak ich nespotrebujete do roka, mali by ste ich vyhodiť do kompostu. Po roku totiž šípky strácajú väčšinu svojich účinkov.
Šípkový lekvár
Ak máte radi sladké určite si zo šípok pripravte šípkový lekvár. Jeho chuť vás prekvapí a obľúbia si ju tiež deti. Zo šípkového lekváru môžete neskôr vyrobiť aj šípkovú omáčku, ktorá sa hodí k hovädziemu mäsu.
Ak si chceme pripraviť šípkový lekvár musíte šípky prevariť do zmäknutia, následne ich rozpučte a prepasírujte cez jemné sitko. Na 1 kg šípkového pyré použijeme 1 kg cukru a varíme do požadovanej hustoty.
Aj šípkový lekvár má výborné účinky na zdravie, keďže sa v ňom nachádza už spomínaný vitamín C.
Šípkový sirup
Ak máte radi chuť šípok môžete si doma pripraviť tiež šípkový sirup. Rozmixujte 200 g šípok a zalejte 600 ml vody. Spolu ich priveďte do varu a nechajte lúhovať do druhého dňa.
Následne tekutinu prepasírujte cez sitko, pridajte 500 g cukru,10 g kyseliny citrónovej a priveďte ešte raz do varu. Sirup nalejte do uzatvárateľnej sklenenej fľaše a skladujte na tmavom mieste.
Šípkové víno
Ak chcete vyskúšať niečo nové, môžete si doma vyrobiť šípkové víno. Na stránke domáce víno nájdete podrobný postup ako si vyrobiť tento nápoj aj doma. Na 8 litrov vody nám bude stačiť nazbierať len 1 kilogram šípok.
Šípkový čaj
Veľké benefity nám prináša šípkový čaj. Ten si môžete pripraviť zo sušených alebo čerstvých šípok. Recept na šípkový čaj sa môže u každého líšiť a nemusí sa pripravovať rovnako.
Šípkový čaj z čerstvých šípok
Ako sa robí šípkový čaj? Keď ste sa rozhodli pre čerstvé šípky, rozrežte ich na polovicu a vyberte z nich pichľavú dužinu. Šípky následne poriadne rozdrvíme v mažiari na bylinky, vysypeme do pohára a zalejeme studenou vodou. Necháme ich hodinu lúhovať a následne ich krátko povaríme.
Keď čaj vypneme necháme šípky ešte cca 15 minút vo vode a následne ich precedíme. Takýmto spôsobom ostane v šípkach čo najviac vitamínov, ktoré môžeme čerpať pre naše telo.
Niekto môže aj po precedení cítiť na jazyku pichľavú dužinu, ktorú môže následne precediť cez kávový filter. Tie kúpite v drogérii alebo v supermarkete.
Šípkový čaj zo sušených šípok
Pri príprave čaju zo sušených šípok môžeme postupovať tak isto ako pri čerstvých šípkach, alebo môžeme zvoliť jednoduchšiu verziu. Sušené šípky jednoducho zalejeme horúcou vodou a necháme cca 20 minút lúhovať.
Niekto odporúča sušené šípky podrviť a až následne zaliať iný zas preferujú čaj z celých šípok. Pri príprave čaju z celých šípok však musíte sušené plody namočiť na 24 hodín do vody a až následne variť.
Čaj zo sušených šípok potom uvaríme za cca 3 minúty a nebude obsahovať pichľavú dužinu. Šípky, ktoré sa močili vo vode 24 hodín môžete po vypití čaju opäť nanovo zaliať.
Šípkový čaj účinky
Šípkový čaj má vynikajúce zdravotné účinky, ktoré posilňujú náš organizmus najmä počas zimných mesiacov. Šípkový čaj zlepšuje imunitu, pomáha prečisťovať obličky a pomáha pri zápale močových ciest.
Šípkový čaj môže uľaviť tiež zapálenému hrdlu a niektorí ho odporúčajú aj v boji proti únave. Okrem toho, že šípky obsahujú železo, pomáhajú aj jeho vstrebávaniu do tela.
Využívajú sa tiež pri podpore zraku a ochraňujú pred zápalom. Šípkový čaj sa častokrát označuje za čaj na srdce, či čaj na srdce a cievy, keďže pomáha v tele znižovať cholesterol.
Podľa informácii zo Suprising Health Benefits of Rosehip Tea vedci zistili, že ak denne dopĺňame 500 mg vitamínu C denne, nastane u nás významný pokles cholesterolu a triglyceridov v krvi, čo sú dva rizikové faktory srdcových chorôb.
Podľa vedeckých výskumov šípky pomáhajú zlepšovať funkciu mozgu a zlepšujú trávenie. “Šípkový čaj obsahuje vysoké množstvo zlúčením s protizápalovými účinkami, ktoré dokážu znižovať bolesť v kĺboch,” vysvetľujú v článku Suprising Health Benefits of Rosehip Tea.
Šípky v tehotenstve
Šípky a šípkový čaj môžete konzumovať v tehotenstve bez akýchkoľvek problémov či nežiaducich účinkov. Bezpečný je počas celej dĺžky tehotenstva.
Šípkový čaj perfektne osvieži, doplní do tela železo a vitamín C. Nemusíte ho piť len počas prechladnutia, ale kľudne aj ako prevenciu pred nepríjemným ochorením.