Ponúkame vám overený a rýchly recept na zamatovo jemné palacinky. K tomu najlepšie tipy ako ich upiecť najchutnejšie na svete a s úsmevom na tvári.

Spoznáte sa v tomto príbehu? 

Z práce uteká Zuzana domov, aby stihla zabehnúť do obchodu a keď sa podarí, trocha upratať (nepodarilo sa). S vyplazeným jazykom do škôlky a školy po ratolesti. Ešte cestou domov začnú fňukať, že majú hlad. „Mama, chceme niečo dobré“, poťahujú nosíkmi. Aj mama je hladná, unavená a mrzutá. Najradšej by si rovno ľahla, no potrebuje niečo superrýchle a jednoduché, čo im dá na stôl.

Zuzana mrkne do chladničky – vidí mlieko, vajcia. Hladkú múku má tiež štandardne doma, aj lekvár sa nájde. Naleje, nasype, mieša a o desať minút deti už nadšene natierajú, rolujú, potešene si pomľaskávajú. Aj Zuzana si dá. Veď od obeda v práci nič nejedla.

Nech sa páči, palacinky. Poďte si ich upiecť s nami. 

Palacinky recepty a rady

Základný recept na palacinkové cesto – 6 palaciniek

  •   4 deci mlieka
  •   2 vajcia
  •   6 polievkových lyžíc hladkej múky (obyčajná alebo špaldová)
  •   štipka soli
  •   pol kávovej lyžičky oleja

V miske, odmerke alebo inej vhodnej nádobe si zmiešame všetky ingrediencie. Miešame, kým nezmiznú všetky hrudky múky. Môžeme použiť metličku, ručný šľahač (takzvaný krúcak) alebo smelo aj elektrický metličkový mixér. Ak nemáme nič poruke, postačí aj vidlička.

Po zmiešaní kvapneme do panvice olej a môžeme piecť palacinky.

Tipy, ako na palacinky, aby nám vyšli pekné a nepotrhané, nájdete nižšie.

 

Palacinky na slano s hubami

Pripravíme si palacinky podľa základného receptu.

Plnka:

  •   30 g čerstvých húb
  •   maslo
  •   1 cibuľa
  •   1 kávová lyžička škrobovej múčky
  •   1/2 šálky mlieka
  •   soľ

Na masle opražíme nadrobno pokrájanú cibuľku. Pridáme huby, posolíme a pražíme. Keď sú huby hotové (cca 6 minút), rozhabarkujeme si škrobovú múčku v studenom mlieku a prilejeme do hubovej zmesi. Necháme zovrieť a ešte niekoľko minút varíme na miernom ohni, aby zmizla chuť škrobu. Hotovou zmesou natrieme palacinky, zrolujeme a podávame teplé.

Palacinky na slano so špenátom a bryndzou

  •       250 g špenátových listov
  •       1 cibuľa
  •       1 strúčik cesnaku
  •       2 polievkové lyžice olivového oleja
  •       250 g bryndze

 Podľa základného receptu si pripravíme cesto a upečieme palacinky. Na olivovom oleji si opražíme nadrobno pokrájanú cibuľku, keď je už takmer hotová, pridáme cesnak a popražíme. Pridáme nasekané špenátové listy, minútku pražíme. Potom odstavíme a primiešame bryndzu. Podľa chuti dosolíme. Upečieme palacinky podľa základného receptu, naplníme bryndzovou zmesou, zrolujeme a podávame.

Zapekané palacinky

Slané palacinky sa veľmi dobre hodia aj na zapekanie v rúre. Palacinky naplnené slanou zmesou (viď recepty vyššie) naukladáme do pekáčika alebo misy z jánskeho skla. Prelejeme sladkou smotanou zmiešanou s nastrúhaným syrom a zapečieme.

 

Palacinky na sladko

Sladké palacinky sú jednoducho mňam! Nižšie vám ponúkame niekoľko najobľúbenejších domácich receptov na palacinkové cesto a palacinky na sladko.

Banánové palacinky

  •       10 polievkových lyžíc hladkej múky
  •       4 vajcia
  •       750 ml mlieko
  •       2 banány
  •       1 vanilkový cukor
  •       štipka sódy bikarbóny
  •       štipka soli

Nachystáme si dve misky. V prvej miske si zmiešame múku, vanilkový cukor, sódu bikarbónu, štipku soli a vajcia.

Do druhej nádoby si nalejeme mlieko a pridáme nakrájané banány. Tie v ňom rozmixujeme ponorným mixérom. Do surovín postupne pridávame po malých množstvách banánové mlieko a miešame do hladka. Hotové cesto nalejeme na rozpálenú panvicu, pečieme na troške oleja. Palacinky naplníme čerstvými banánmi a môžeme preliať čokoládovým topingom.

 

Proteínové palacinky

  •       20 g hladkej múky
  •       120 g celozrnnej múky
  •       1 vajce
  •       50 g sójového mlieka extra proteín
  •       štipka soli
  •       200 g jabĺk
  •       pár nasekaných vlašských orechov
  •       trochu mletej škorice

Sójové mlieko rozmiešame v 500 ml vlažnej vody, pridáme vajce, soľ a postupne vmiešavame múku, kým nevznikne tekuté cesto. Na kvapke oleja v panvici vyprážame palacinky.

Jablká nasekáme na kúsky, zmiešame so škoricou a zľahka opražíme na panvici zo všetkých strán. Potom jablká podusíme 5 minút a zmes nanesieme na palacinky, posypeme orieškami a zrolujeme. Dobrú chuť!

 

10 tipov, aby nám vyšli palacinky najlepšie na svete

  1. Nezáleží na tom, ktorý recept si vyberiete. Ale je vhodné zaobstarať si na palacinky kvalitné a čerstvé suroviny. Mlieko radšej plnotučné, čerstvé vajcia a múku T-650 alebo 00-špeciál.

    Suroviny na palacinky by mali mať izbovú teplotu. To znamená, mlieko a vajcia si vyberieme z chladničky vopred. Ak pečieme narýchlo, je dobré zohriať si mlieko tak, aby bolo vlažné.
  2. Cesto na palacinky nesmie byť príliš husté. Ak je husté, znamená to, že je v ňom priveľa múky. Kvôli tomu budú palacinky tvrdé, nie jemné a mäkké a budú sa lámať pri rolovaní. Ak však bude cesto riedke ako voda, budú palacinky také jemné, že sa budú aj pri najjemnejšom narábaní trhať na panvici. Takže – cesto na palacinky nie ako voda, ale ani nie husté ako na lievance. Cesto sa po prvej palacinke vždy dá rozriediť troškou mlieka alebo zahustiť pridaním múky.
  3. Základné cesto necháme chvíľku postáť. Cesto na palacinky odporúčame nechať desať minút stáť pri izbovej teplote. Má to svoj dôvod. Niektoré bielkovinové zložky múky vrátane lepku vytvoria počas tejto pauzy pružnejšie spojenia. Výsledkom je mäkšia palacinka.Ak vám za chrbtom fňukajú deti, že majú hlad, viete mať cesto na palacinky hotové za 5 minút. Nalejeme cca 3 deci mlieka – odhadom, rozbijeme dve vajcia, dosypeme múku, štipka soli, cvrk oleja a už len rozmiešame. Ak je riedke, trošku viac múky, ak je príliš husté, trocha mlieka to spraví. Panvicu na sporák a už pečieme.

Ideme piecť palacinky

      4. Panvica na pečenie palaciniek nemusí byť špeciálna ani super drahá. Obyčajná teflónka je na palacinky úplne dostačujúca. Ak použijete panvicu s kovovým povrchom, budú sa palacinky lepiť, ale aj to sa dá zvládnuť a to pomocou správnej varešky, takzvanej „palačinkárky“.

Vareška je veľmi dôležitá – uvoľňujeme ňou palacinku pri pečení, pomocou nej nazrieme pod okraj, či už treba palacinku otočiť a takisto ak je prilepený stred, vareškou ho uvoľníme. Na trhu sú dostupné aj špeciálne náradia – vareška v tvare veľkého T, prípadne špachtlička v tvare akoby veľkého noža na ryby, ktorá vkĺzne pod palacinku. Ak nemáte tú správnu varešku, piecť sa bude ťažko a palacinka sa pravdepodobne potrhá už na panvici.

Správna drevená vareška sa musí hranou plynule zužovať do špičky. Nesmie byť okrúhla. Nesmie na nej byť viditeľný skok pri zužovaní. Užšia strana musí byť fakt úzka – cca 2 – 3 milimetre, nie viac.

Ak raz investujete cca 2 – 3 eurá do tej správnej varešky, bude z toho láska na celý život.

Pečenie

      5. Pečieme radšej na oleji ako na masle. Mliečna bielkovina, ktorá je v masle, sa bude prepaľovať a zašpiní nám panvicu aj palacinky. Obyčajný slnečnicový olej je najlepší, lepší ako repkový. Olivový vôbec neodporúčame, má špecifickú chuť, ktorá sa nehodí k sladkým jedlám. Dá sa na ňom piecť, ale radšej len slané palacinky.

      6. Oleja nedávame priveľa. Palacinka sa síce upečie, aj keď pláva v oleji, ale potom je treba na servítke odsávať nadbytočný olej. Radšej menej, stačí malinký cvrk do panvice. A ak ste dali kvapku oleja do cesta, máte vyhraté.

Na teflónovú panvicu ani nemusíte dávať olej, ak chcete super zdravé palacinky. Im však ten kúsoček tuku trošku urobí dobre, sú vláčnejšie. Ak chcete chrumkavé okraje, urobte cesto trochu hustejšie a pridajte do panvice trošku oleja pri obracaní palacinky. 

Môžete liať cesto aj do studeného oleja, hoci to nie je to pravé orechové. Pečenie však bude to trvať dlhšie. Ak nalejete cesto do príliš horúcej panvice, narobia sa v ňom bublinky, popraskajú a palacinka bude mať dierky, cez ktoré vyteká plnka. Samozrejme, dajú sa zaliať kvapkami cesta, ale je to práca navyše.

     7. Akurátne množstvo cesta na bežnú panvicu, ktorá má 24 cm priemer, je pol deci cesta, ani viac ani menej, aby bola palacinka akurát hrubá. Najlepšie je mať naberačku s týmto objemom a ňou naberať cesto. Ak dáte viac, palacinka bude hrubá, ak menej, bude príliš tenká a krehká.

Keď palacinka na panvici stuhne, teda vidíte, že už v strede nie je vôbec tekutá, môžete opatrne popri okrajoch pozrieť, či už jemne zhnedla. Ak áno, potrasieme panvicou, aby sa uvoľnila. Ak sa neuvoľní sama, pomôžeme jej zo strán jemne vareškou. Musíme okolo nej robiť akoby kruhy.

Ak sa pokúsite zastrčiť varešku hneď pod stred palacinky, tenšia a menej upečená palacinka to nezvládne a roztrhne sa. Ak sa vám palacinky trhajú pod rukami, hoci cesto je akurátne, znamená to, že sú málo upečené. Trpezlivosť – je treba počkať chvíľku dlhšie. Upečená palacinka, aj keď je mäkká, nemá tendenciu sa príliš trhať.

Otáčanie palaciniek

      8. Palacinky si opatrne naberieme na varešku (podsunieme ju až k stredu palacinky) a prehodíme ju pomocou varešky na druhú stranu. Kto by tento úkon nezvládal a má doma dve panvice, môže si priložiť na spodnú panvicu druhú panvicu a len ich otočiť.

Otáčanie palaciniek pomocou vyhadzovania z panvice

Ak chcete zahrať divadielko napríklad pre deti – majstra kuchára, môžete palacinky otáčať tak, že ich vyhodíte do vzduchu. Palacinka urobí salto a dopadne späť do panvice neopečenou stranou nadol. Má to svoje čaro aj efekt, iba si palacinkové predstavenie vyžaduje troška cviku. Nemusíte sa báť, že by ste palacinku museli odliepať zo stropu – nevyhodíte ju až tak vysoko a ak aj, určite sa neprilepí, maximálne nechá na strope mastný otlačok. Skôr sa stane, že ju vyhodíte do strany a potom bude problém ju znova chytiť do panvice, padne mimo na sporák, na linku či na podlahu.

Ak chcete vyhadzovať palacinky, určite šetrite olejom – pri vyhodení vyskočí z panvice aj rozpálený olej, ak ho je tam viac. V lepšom prípade skončí na sporáku, linke a po celej kuchyni. V tom horšom na rukách a tvári vašej alebo zvedavých pozorovateľov, čo veľmi často bývajú deti. Takže pozor, pri vyhadzovaní palaciniek treba mať v panvici sucho!

      9. Palacinka sa nám za cca minútku dopečie – znova vareškou pozrieme na spodnú stranu. Vyberieme ju na tanier, buď hneď natierame alebo kladieme na seba a držíme v teple (ak chcete naozaj aby zostali dlhšie teplé, na hrniec s vodou, ktorá jemne vrie si dajte tanier a tam klaďte upečené palacinky. )

Ak sa vám prvá palacinka nepodarí, napríklad sa roztrhá alebo zlepí pri otáčaní, nevešajte hlavu a pečte ďalej. Stáva sa to aj palacinkovým machrom. Pri druhej palacinke už máte správnu teplotu panvice, uvidíte, že druhá už bude oveľa lepšia a aj jednoduchšia. Každá ďalšia je lepšia a lepšia ako človek získava ten správny „gríf“.

       10. Ak nemáte čas na prípravu plniek, pokojne natrite lekvár, maslo, Granko, nutelu, čokoládu, osladený tvaroh – čo už máte radi. Verzia na chvíle pre málo času – akékoľvek oriešky nasypeme do stredu palacinky, prelejeme medom, zatočíme a jeme. Príborom, pretože oriešky majú tendenciu vypadávať, preto musí byť palacinka stále v horizontálnej polohe.

 

Palacinky bez vajec a mlieka

Palacinky bez vajec, bez mlieka?

Samozrejme, aj to je možné. A aj potrebné, ak máte doma stravníkov, ktorí nestrávia laktózu, trpia alergiou na bielkovinu kravského mlieka alebo na vaječné bielko.

Mlieko dnes ľahko kúpite bezlaktózové, aj v menších obchodíkoch.

Za náhradu za kravské mlieko sa považuje mlieko rastlinné, hoci nemá toľko živín ani tuku. Rastlinné mlieka z orieškov, sóje, kokosových orechov alebo maku dnes tiež dostanete takmer vo všetkých obchodoch, dokonca aj v menších samoobsluhách v dedinkách. Je lepšie použiť mlieko, ktoré je vyrobené z viac tukom nasýtených orechov – mandľové, z lieskových orieškov… Pocítite jemnú zmenu chuti a konzistencie palacinky, bude pravdepodobne tvrdšia a akoby „prázdnejšia“, ale vhodnou plnkou sa dá tento nedostatok vyvážiť.

Ďalšou alternatívou ako nahradiť mlieko, je použiť silne perlivú sódu.

Vajíčko zasa nahradíte mletým ľanovým semienkom. Jedno vajíčko nahradí polievková lyžica ľanu. Mleté ľanové semienko nájdete v obchodoch so zdravou výživou alebo v sekciách so zdravou výživou v bežných obchodoch.

Podobne poslúži aj zemiakový alebo kukuričný škrob (Solamyl, Maizena). Jedno vajíčko nahradí jedna polievková lyžica škrobu.

Zaujali sme vás našimi receptami na skvelé palacinky? Nuž, poďte si niektoré upiecť. Naozaj to potrvá iba chvíľku a odmenou vám budú úsmevy na tvárach okolo stola.

Nabudúce si povieme viac o legendárnych flambovaných palacinkách Crepes Suzette.

Toto azda najslávnejšie palacinkové jedlo na svete pripravil vďaka náhode a vlastne omylom vtedy len 14-ročný asistent čašníka Henri Charpentier pre Princa z Walesu, budúceho anglického kráľa Edwarda VII (1841-1910).